Музикаутор: Държавната политика задушава творческите индустрии

2674
Музикаутор: Държавната политика задушава творческите индустрии
Снимка: Музикаутор

Музикаутор разпрати инфографика за проблемите на творческите индустрии на работната група, сформирана от Министерство на културата (МК) по повод изготвянето на Националната стратегия за развитие на културата, съобщават от организацията, занимамаща се с управление на над 95% от световния музикален репертоар за България.

Инфографиката отразява средата и ефектите при реализирането на авторски права в България, както и какво изисква създаването на един успешен модел на развитие на културата.

В нея се цитират множество данни и оценки от международни организации, които показват, че защитата на интелектуалната собственост у нас е на много ниско ниво. Като ефект от това във фондовете, стимулиращи културата, какъвто е Национален фонд „Култура“, постъпват по-малко средства. Става ясно, че МК разчита единствено на държавната субсидия за финансиране на фонда, като остава абсолютно безразлично към останалите 14 инструмента, предвидени в закона.

Показателно за отношението на държавата към културата е управлението на Фонд „13 века България“. Отчетът на фонда за 2016 г. посочва приходи в размер на 380 000 лв. (основно от държавна субсидия), а разходите са два пъти повече – 785 000 лв., от които 368 000 лв. за заплати и осигуровки и едва 210 000 за дарения за култура и ремонти на имоти, в т.ч. паметници на културата.

От документа, изготвен от Музикаутор, става ясно още, че творческите индустрии се чувстват задушени, тъй като чрез политиката си държавата не съумява да противодейства на сивия бизнес и на пиратството. От това страдат най-вече творците и артистите.

Музикаутор обяснява, че държавата трябва да обърне парадигмата, като постави фокуса към тези, чиито труд, експертиза, енергия и взаимодействие биха генерирали качествен и конвертируем продукт. Това означава:

Депутатите дават 700 лв. месечни награди на 15 български творци

По време на днешното си пленарно заседание депутатие ще одобрят отпускането на държавни парични награди в размер на 700 лева месечно на...

► Ясни законови процедури;

► Осигуряване на човешки, административен и технологичен ресурс за обезпечаване контрола за спазването на интелектуалните права;

► Активна превенция срещу нарушенията;

► Активна борба срещу пиратството и сивия бизнес;

► Увеличаване на проектното финансиране от страна на държавата и общините;

В Габрово се провежда форум с творци от страната и чужбина

В Габрово се провежда форум с участието на творци от страната и чужбина, които ще дискутират ролята на културата за развитие на региони...

► Разработването на всички възможни форми за финансиране, като не се разчита само на държавната субсидия;

► Популяризиране в обществото приноса и ролята на творческите и културните индустрии за икономиката;

► Взаимодействие с всички заинтересовани международни партньори в посока отчитане на данни, сравнителен анализ, адаптиране на успешни практики.

Пред работната група Музикаутор изрази надеждата си, че материалът ще бъде взет предвид при дискусиите за изготвяне на стратегията.

Заедно с това Музикаутор изпрати документа и до всички народни представители в 44-тото Народно събрание. Организацията на композитори и автори вярва, че съществува политическа воля за справяне с тези проблеми, като властимащите ще осъзнаят, че защитата на интелектуалната собственост е ключова за икономиката, обществото и културата на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com