Народният театър показва 5 емблематични постановки пред 50 международни гости

1272
Народният театър показва 5 емблематични постановки пред 50 международни гости
Снимка: Народен театър

От 27 февруари до 2 март в Народен театър "Иван Вазов" ще се проведе първото издание "НТ Мини" – умален формат на шоукейс, който в пет поредни вечери ще покаже селекция от пет емблематични спектакъла от репертоара на театъра, реализирани на Голяма сцена през последните няколко години. За да се запознаят с тази своеобразна "витрина" на разнообразието от естетики и театрални подходи на първата ни сцена, в страната пристигат над 50 чуждестранни гости от театралната общност в цяла Европа.

Още: "Венецианският търговец" на Явор Гърдев в Народния театър: Репетициите започват

Сред тях са представители на водещи театрални институции като "Дойчес театър" – Берлин, Театър "Одеон" – Париж, "Янг Вик" – Лондон, "Тонеел Макерай" – Амстердам, Театъра на Лиеж, Театър "Дайлес" – Рига, Национален театър "Дона Мария II" – Лисабон, Национални театри от Гърция, Румъния, Хърватия, Косово и Албания.

Специално за "НТ Мини" в България идват и селекционери на мащабни международни фестивали като "Атина Епидавър Фестивал" – Атина (Гърция), Международния театрален фестивал "Ингмар Бергман" (Швеция), Театралния фестивал на Истанбул (Турция) и Международния фестивал на Тбилиси (Грузия). Гости на събитието ще са и културни журналисти и критици от специализирани международни платформи за сценични изкуства като The Stage, The Theatre Times, SEE Stages и списанието на Международната асоциация на театралните критици – "Critical Stages".

Програма и съпътстващи събития

Артистичната програма на "НТ Мини" е съставена от спектаклите "Бурята" от Уилям Шекспир на режисьора Робърт Уилсън; "Хага" от Саша Денисова на режисьора Галин Стоев; "Моби Дик" по мотиви от едноименния роман на Херман Мелвил на режисьора Диана Добрева; "Орфей" по Омир и други текстове на режисьора Йерней Лоренци и "Нора" по Хенрик Ибсен на режисьора Тимофей Кулябин. Всички представления ще бъдат с английски субтитри.

Още: Откриват изложба на Силвия Богоева, посветена на "Моби Дик" в Народен театър "Иван Вазов"

Като съпътстващи събития по време на шоукейса ще се проведат и две значими международни срещи. От 26 до 28 февруари Народният театър ще е домакин на "Неформална среща на национални театри от Балканите", която ще постави начало на дългосрочен разговор за засилване на сътрудничеството и обмена между институционалните театри от региона по посока създаването на Балканска театрална мрежа и Балкански театрален фестивал. Срещата ще се проведе по инициатива на Народен театър "Иван Вазов", в партньорство с Националния театър на Гърция в Атина и Националния театър на Косово, и с подкрепата на Международната театрална мрежа "Европейска театрална конвенция". 

Участие в срещата до момента са потвърдили директори и представители на осем национални театри от седем държави в региона.

На 1 и 2 март в Народния театър ще се проведе и първа работна среща на театрите-партньори на инициирания от "Дойчес театър" образователен проект "Unlearning for Europe" ("Отучване за Европа"). Неговата задача е да популяризира въвеждането на театъра като предмет в средното образование чрез съвместна програма на театрите от участващите държави: Германия, Холандия, Португалия, България, Румъния и Босна и Херцеговина. В продължение на четири години участниците ще работят съвместно с театрални професионалисти от различни европейски държави. 

"НТ Мини" се осъществява като част от дългосрочните усилия на настоящия екип на Народния театър за преосмисляне на ролята на театъра както в национален, така и в глобален контекст, и утвърждаване на първата ни сцена като водеща национална културна институция с европейско значение. Събитието е част от програма, с която Народният театър отбелязва 120-ата годишнина от основаването си.

Още: Старт на репетициите на "Елементарните частици" с режисьор Крис Шарков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com