„Пепеляшка“ – един по-весел поглед към високото изкуство

47032
„Пепеляшка“ – един по-весел поглед към високото изкуство
Снимка: Софийска опера

„Пепеляшка или триумфът на добродушието“ - първата премиера на Софийска опера и балет за 2014 г., поставяна за последен път преди повече от 30 години – отговори подобаващо на големите очаквания от страна на публиката.  Вероятно тази дълга пауза в комбинация с непознаването на Росиниевият не-приказен прочит на приказката от Шарл Перо в такива случаи подтиква относително по-голяма част от публиката да доведе и децата си.

За всеобщо щастие режисьорката Вера Петрова все пак се беше обърнала към вълшебното и от сцената се лееше магия, а също бяха поставени и се разнасяха значително количество торти, така че общата дисциплина и ентусиазмът в салона бяха в рамките на приемливото. Както казва самият композитор „Моето отчаяние винаги отстъпва пред апетита“.

Балет Арабеск представя Carmen collection на Европейския музикален фестивал

Първото събитие в програмата на Европейски музикален фестивал, след тържественото откриване на 12-и март, ще бъде балетният спектакъл &...

Всъщност в началото на второто представление в събота, 22.03.14 г., повечето посетители имахме щастието да се почувстваме именно като деца и да поглъщаме случващото се изцяло и в оригинал, тъй като субтитрите не работеха.

Захласът и ентусиазмът на публиката останаха в действителност до самия край и завършиха с продължителни аплодисменти - музикантите под диригенството на Григор Паликаров се справиха прекрасно (включително и чембалистът, който чухме на запис), певците пяха със сърца и бяха автентични в ролите си, а декорите - решени в кукленски стил - може би бяха една от най-хубавите изненади! 

Произведението 

„Пепеляшка, или триумфът на добродушието” е комична оперна драма в две действия, представена за първи път на 25 януари 1817 г. в „Театро Вале” в Рим - около месец, след като, със значителни закъснения, Росини и неговият приятел - либретистът Ферети - избират сюжета.

Поради недостиг на време, композиторът взаимства овертюрата на „Пепеляшка“ от „Вестникът“ (1816 г.) и това не е единичен случай – за своите 38 опери Росини е написал всъщност само 22 овертюри.

Магията “Виенски бал” покори света

Карнавалната традиция във Виена и до днес е жива. Всяка година в австрийската столица се провеждат повече от 450 бала. Началото на балн...

Не са малко и заемките от „Сивилският бръснар“ като тук следва да се отбелжи приятното намигване на режисьорката Вера Петрова към този факт – в един такъв момент на сцената бе извадена бутафорна ножица и се извърши весел фризьоро-бръснарски ритуал. Ако не е нарочно - пак браво!

Останалото, а всъщност и изброеното, е Росини - “бисерен стил, с ясна, лесно запомняща се мелодическа линия, много напевен”.

Сюжетът

В действителност нито мащехата, нито каляската (защо ли тя е основен елемент в софийския плакат на постановката?), нито пантофката присъстват в либретото на операта.

Историите със заместването на феята и тиквата са може би свързани с артистизма на либретиста, но за пантофката има и друго тълкувание. Допуска се, че тя е заменена с чифт гривни, тъй като римските цензури по онова време не биха се зарадвали (поне публично) да видят разголен женски крак на сцената.

„Американски балет за България” идва през февруари

Софийската опера и балет ще представи два спектакъла на великите американски хореографи Джордж Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт ...

Артистите

Петя Петрова (Пепеляшка) – справя се с белкантото. Кончита Супервиа също - https://www.youtube.com/watch?v=0ke1pkzaHuQ.

Милош Булаич (Принц Рамиро) – за чужденците – или добро, или…тиква.

Атанас Младенов (Дандини) – убедително и симпатично превъплъщение, любим герой и на горе-споменатите деца.

Николай Петров (Дон Манифико) – ролята сякаш е създадена за него или умбракото.

Кой спечели двоен билет за балета „Баядерка”

На 31 януари, от 19 часа, в Софийската опера и балет почитателите на балетното изкуство ще могат да видят отново балетът „Баядерк...

Мартин Цонев (Алидоро) – след значителния опит като Вотан във Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на Нибелунгите“ без проблеми раздава вълшебни гривни на Пепеляшка. И пее!  

И както казва Чайковски:

„В областта на комична опера никой не може да се мери с Росини. Няма нищо по-увлекателно от непринудената, неподправена веселост на Росиниевата музика. Тя е така кокетно мила, така изящна и така искрена, както никоя друга от този жанр…“.

Препоръчвам на всички!

Автор: Елисавета Петрова

Спечели двоен билет за балета „Баядерка”

На 31 януари, от 19 часа, в Софийската опера и балет почитателите на балетното изкуство ще могат да видят отново един от царете на бале...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com