Пиер Ригал открива Sofia Dance Week 2012

8953
Пиер Ригал открива Sofia Dance Week 2012

Пиер Ригал се завръща в София, за да открие петото издание на Sofia Dance Week 2012 с най-новия си спектакъл "Standarts".

Звездата идва за втори път у нас след като на Sofia Dance Week 2009 г. представи ASPHALTE и ERECTION, които бяха бурно аплодирани и коментирани от българската публика.

"Standarts" ще взриви публиката с енергията и грациозността на осемте танцьора на сцената на 29 септември в зала 1 на НДК.

Авангардния хип-хоп стил на Пиер Ригал, този път, "изучава" пространството на един флаг, който символизира френската нация и консолидира общността. Чрез разтеглянето и изкривяването на тази въображаема териториална граница, артистите от Standards поставят въпросите за свободата и индивидуалността на отделния човек, приел да бъде част отобщността.

Билетите за "Standarts" започват от 8 лв. и се продават в Билетен център НДК.

"Танцовата работилница" за пръв път и с есенно издание

В периода 10-16 септември 2012 г. за първи път в рамките на една и съща година международният културен проект „Танцова работилниц...

От днес можете да се сдобиете и със специалния билет - Hall 1 pass, който дава право на достъп до трите спектакъла на Sofia Dance Week, които ще се случат в зала 1 на НДК. Освен "Standarts" на Пиер Ригал, това са As If (we would be) на немската компания Mouvoir и спектакъла на японския артист Хироаки Умеда. Hall 1 pass е на цена от 50 лв.

Пиер Ригал започва да танцува на късните 29 години. Преди това е обещаващ състезател на 400 метра бягане с препятствия, който завършва математика и икономика в Барселона и кино в Тулуза. След университета започва да режисира документални филми и музикални клипове, междувременно получава травма и се налага да прекрати спортната си кариера. Пиер избира танца като заместител на спорта. Вдъхновението за него идва от белгийския хореограф Вим Вандекейбъс и босненския режисьор Младен Материц, които съчетават в спектаклите си танц, театър и технологии. През 2002 г. Ригал е вече танцьор в трупата на швейцареца Жил Жобен, а през 2004 г. в Тулуза основава собствена танцова компания – Compagnie Dernière Minute, с която продължава да изследва пресечната точка между танца и високите технологии.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com