Пласидо Доминго в Софийската опера: Ще се върна!

80245
Снимки:

С обещание да се завърне в Софийската опера и балет като изпълнител в спектакъл, който предстои да се уточни, си тръгна от първото си посещение в театъра световноизвестният тенор Пласидо Доминго.

Той отдели безценно време от напрегнатата си програма у нас, за да се отзове на сърдечната покана на директора Пламен Карталов, който нарече това посещение „историческо”. Двамата разговаряха в присъствието на съпругата на Доминго, Марта Орнелас и представители на мениджмънта на големия певец. С подчертана симпатия той припомни участията си в Испания с оркестъра на Софийската опера и балет през 80-те на миналия век и в Сантяго де Компостела през 1999.

Пласидо Доминго-най-великият тенор в света за първи път с концерт в България

Сензацията на годината! Един от най-великите и влиятелни световни артисти за всички времена, неповторимият и ненадминат тенор с над 140...

Доминго не скри приятната си изненада от факта, че в годината, когато той дебютира в операта „Гуарани” от Антонио Карлос Гомес в Бон – 1997, тя е поставена и пред българска публика. Прочутият изпълнител говори със суперлативи за друга творба на същия композитор, поставена у нас – „Фоска”, с която Софийската опера гостува в Бразилия.

Световноизвестният тенор потвърди казаното по време на първата си пресконференция у нас – че има желание да гастролира в спектакъл на Софийската опера и балет. Сред обсъжданите заглавия от репертоара на театъра бяха „Травиата” и „Набуко”. Доминго разказа за единствената си среща със световния бас Борис Христов през 1966 г. в САЩ и изрази съжаление, че никога не е пял с него на една сцена. Затова пък многобройни са съвместните му участия с Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова. С всеки от тях го свързва колегиално приятелство, но той е добре запознат и с качествата на българските певци от по-младото поколение. Доминго изреди с лекота и без да се замисля имената на Светла Василева, Красимира Стоянова, Орлин Анастасов.

Особен интерес Пласидо Доминго прояви към постановката на „Пръстенът на нибелунга”, чиято премиера бе в София през юни 2013. Той с интерес разгледа материалите за тетралогията на режисьора Пламен Карталов и изрази желание да я представи в операта на Лос Анжелис, на която е директор. Доминго разгледа с интерес залата на първия ни оперен театър, разходи се из фоайетата и коридорите. С подчертано удоволствие си направи снимки за спомен пред рекламата на „Концерти за бебоци” и не скри изненадата си когато научи, че Софийската опера и балет вече има зрители от 0-3 години в рамките на тази най-нова своя инициатива. „Това, че работите с най-малките заслужава адмирации”, каза той.

Преди да продължи към първата си репетиция на наша земя Пласидо Доминго обеща да се завърне на сцената на Софийската опера и балет за участие в спектакъл. Той си тръгна с подарената му от Пламен Карталов икона на Богородица и със свое копие на „Гена Димитрова от А до Я” на Димитър Сотиров, връчено му лично от автора на книгата.

Изписаха Пласидо Доминго от болница

Знаменитият испански тенор Пласидо Доминго (72 г.) бе изписан от болница след петдневен престой, предаде БГНЕС. Самият Доминго помести...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com