Пушки и пистолети от "Хъшове", "Народът на Вазов" и "Великденско вино" показва Народният театър

2403
Пушки и пистолети от "Хъшове", "Народът на Вазов" и "Великденско вино" показва Народният театър
Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Впечатляващи копия на част от оръжията, които се използват в спектакли от миналото и днес ще покаже в изложба Народният театър "Иван Вазов". Пушки, пистолети, револвери и карабини, участвали като част от реквизита в представления от 50-те години до днес и принтирани досущ като оригиналите в 3D копия са част от експозицията, която се открива днес, 5 май от 17:30 ч. и показва 20 експоната на огнестрелни и газ сигнални оръжия. Експонатите са подредени на Втори балкон-юг и ще бъдат специално осветени за по-въздействащ ефект.

Най-голямата част от показаните оръжия участват в спектакъла "Хъшове" на Александър Морфов – представлението, в което "се гърми най-много". Зрителите ще могат да видят копия от ловната пушка модификация "Лафоше", револверите "Гасер", с които стрелят Валери Йорданов в "Хъшове" и Валентин Ганев в "Народът на Вазов" и револвера "Наган", който също участва в постановката по "Немили-недраги".

"Дон Жуан" по Жан-Батист Молиер, Сценична версия на Александър Морфов, снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Посетителите на изложбата ще могат да видят и пистолета "Браунинг", с който играе Валери Йорданов в "Големанов", газ сигналния револвер "Аркус", произведен от завода в Лясковец, с който Владо Пенев участва във "Великденско вино", газ сигналните револвери RM, които се появяват на сцената в "Хъшове" и "Хоро", револверите "Булдог" и "Смит и Уесън" от "Пиано в тревата" и "Животът е прекрасен", карабината "Манлихер-Каркано" от "Народът на Вазов",

Подборът на експонатите е направен от оръжейника на Народния театър Димитър Красински, чиято длъжност е единствена по рода си в българските театри. Освен за подготовката и обезопасяването на оръжията, той отговаря и за техническата подготовка и мерките за сигурност на актьорите преди употребата им на сцената.

Сред експонатите е и полуавтоматичният пистолет "Драйзе", който участва в постановки от 50-те и 70-те години на миналия век.

"Бащата" от Аугуст Стриндберг, постановка Йосиф Сърчаджиев, сезон 2010-2011 г., снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Любопитна подробност е, че в театъра се пази уникалният полуавтоматичен пистолет "Люгер", известен още като "Парабелум" (в превод от латински – "Готви се за война"), на който има надпис на кирилица "Огън". Този пистолет е правен преди 9-ти септември като специална поръчка за нуждите на българската полиция.

Михаил Петров 50 години на сцената на Народен театър "Иван Вазов"

Един от най-именитите актьори в българския театър – Михаил Петров, през май ще отбележи 50 години на сцената на Народен театър "И...

ОЩЕ: Свършиха най-скъпите билети за концерта на Лили Иванова в София

"От времето на прочутата римска фраза "Ако искаш мир, готви се за война", за чийто автор се счита Платон, са изминали изпълнени с драматични събития векове, белязали с трагизъм историята на човечеството. Едно от най-противоречивите технологични достижения е създаването на огнестрелното оръжие, което специалистите датират от 12 век. Животът на пистолета е важна част и от съвременното театрално пространство като детайл от драматургичния образ на героите, а това е и неговото днешно сценично послание: "Ако искаш мир, не забравяй войната", казва Димитър Красински, с чието съдействие е направен подборът на оръжията, снимките и информацията към тях.

"Хъшове", спектакъл на Александър Морфов по повестта "Немили-недраги" от Иван Вазов, сезон 2004-2005 г., снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Изложбата на оръжейните експонати е част от дейностите в рамките на проект № BGCULTURE-1.001-0036 "Международно културно сътрудничество за експониране на театралното наследство" по програма РА 14 "КУЛТУРНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО, НАСЛЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО", който се реализира от Народен театър "Иван Вазов" в партньорство с Университетски колеж за зелено развитие (The University College for Green Development), гр. Брюне, Норвегия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Наградите "Златен кукерикон" 2024 ще са с тема "Кой не знае?"

Връчиха наградите ИКАР 2024: Вижте големите победители (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Изкуството е мир: Вижте посланието на Юн Фосе за Международния ден на театъра

Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Георги Попов

Master The Failure Vol. 1: Истории за провала и научените уроци по "трудния" начин

Калина Вълчева е носителят на наградата за куклен театър "СИВИНА"

"Сфумато" стартира собствена подкаст поредица

Връчват наградите СИВИНA в Деня на кукления театър

Артистичният директор на Театър "Оберхаузен" Катрин Медлер поставя спектакъл в Народния театър

Поредицата "Опера в киното" идва в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена