Акустичен радар открива дишането на човек в контейнер

10386
Акустичен радар открива дишането на човек в контейнер

Американската компания Starmark е разработила акустичен радар, способен да открива дишането на човек дори през стените на метални товарни контейнери.

Съвременните сканиращи устройства, които се използват от граничните служби, не са способни да откриват неподвижен човек във вътрешността на метален контейнер, тъй като микровълновите радари и пасивните инфрачервени сензори имат много ограничения.

Морски радар лови пиратите

Технологията срещу морските нарушители ще бъде представена на „Аз,инженерът“ Морското пиратство има история колкото и само...

По-надежден метод се явява използването на гама-лъчение, което лесно прониква през метала, но е изключително опасно за здравето.

Акустичният радар се състои от чукче, удрящо по специална метална пластина, предизвиквайки акустични вълни с определена честота, и от приемник. Ако пластината се съедини с металните стени на контейнера, тя предава колебанията през еластична среда във вътрешното пространство, където те се отразяват многократно и след това се регистрират от приемника.

Приемникът представлява няколко пиезоелектрични генератора, създаващи напрежение при деформацията, предизвикана от колебанията на стените на контейнера. В отговор на всеки удар по пластината преминават многобройни отражения, различни по интензивност и време.

Усилените от стените сигнали се обработват от компютър и се анализират, за да установят изменения в отражението на звуковите вълни в контейнера. Те може да са предизвикани от намиращ се вътре жив обект, като чувствителността на уреда позволява да се фиксират дори колебанията на гръдния кош при дишане.

Свиха радара на заспали по време на работа италиански полицаи

Двама италиански общински полицаи задрямали по време на работа, когато уж трябвало да проверяват скоростта на автомобилите в Рим и кога...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии