Американските военни ще изследват праховата плазма

6200
Американските военни ще изследват праховата плазма

Научноизследователската лаборатория на ВМС на САЩ (NRL) с подкрепата на НАСА планира да пусне ракета със сгъваеми перки за изучаването на праховата плазма в горните слоеве на атмосферата.

Праховата плазма представлява облак от нагрети до високи температури йони и електрони, разнесени в пространството и възникващи вследствие на бързото движение на обектите в атмосферата. Такава плазма може да се явява източник на смущения при радиолокация и радиовръзки.

НАСА откри поток от плазма в Слънцето

Учените отдавна са предсказали, че Слънцето съдържа огромни клетъчни структури с размери 15 пъти по-големи от диаметъра на Земята, пр...

В рамките на експеримента CARE II с помощта на ракета CRV7 със специално оборудване на борда се планира създаването на прахова плазма в горните атмосферни слоеве, а след това – измерването на параметрите на нейното електромагнитно поле.

CRV7 представлява неуправляема ракета със сгъваеми перки, разработена от канадската компания Bristol Aerospace. За разлика от обичайната плазма, праховата плазма съдържа аерозолни примеси, което усложнява прогнозирането на нейното поведение.

Ракетата ще бъде изстреляна от Космическия център Андоя зад полярния кръг в Норвегия. Издигайки се на височина 260 километра, ракетата ще започне да пада обратно на Земята, а на 235 километра ще настъпи отделяне на главната част с научни инструменти.

Едновременно с това от предната част на ракетата ще бъдат изстреляне 37 ракетни двигателя на CRV7. Тези агрегати ще създадат прахова плазма, която ще обвие предната част на ракетата, а предните ѝ инструменти ще проведат необходимите измервания.

Индия изстреля първата си ракета, пренасяща тежки съоръжения в Космоса

Индия успешно изстреля в Космоса най-голямата си досега ракета заедно с безпилотна капсула. Изстрелването е голям успех за космическа...

Радиолокационната станция на Земята също ще наблюдава хода на експеримента, а учените ще оценят формата на получения изкуствен плазмен облак. Очаква се, че целият експеримент ще отнеме само десет минути.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии