Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автономни дронове станали автономни след 11 500 катастрофи

25 май 2017, 12:05 часа • 3764 прочитания

Цели 11 500 катастрофи са били необходими на т.нар. автономни дронове, за да се научат да бъдат автономни. Това ни разказва скорошно публикувана научна работа, наречена "Learning to Fly by Crashing". В нея се описва как напълно автономни дронове са били подложени на изпитание, в което е било нужно да се научат да летят в затворено пространство. След общо 40 часа на полет и 11 500 сблъсъка, дроновете са успели да научат особеностите на над 20 различни среди.

Интересното при този експеримент е, че подходът на учените, които са го провели, е изцяло различен от опитваното досега. Вместо да използват компютърни симулации или данните от човешки контрол на полета, те са изградили алгоритъм, чиято цел е да води до сблъсъци с препятствия. Навигацията се е случвала чрез заснемане на обектите пред дроновете и разделянето на снимката на две части – лява и дясна. След това, софтуерът избира на коя страна има по-малка вероятност дронът да се блъсне и подава кореспондиращата команда. Постигнатите резултати са изненадващо ефективни.

Този и подобни експерименти се провеждат, за да постигнат напредък към решаването на един от фундаменталните проблеми на използването на безпилотни летателни апарати в ежедневния ни живот – навигацията. Въпреки че с употребата на този метод идват доста проблеми (главно при стъклени врати и прозорци), то той е един различен поглед към евентуалното решение.

Автор: Георги Дуранкиев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес