Безобразно много време прекарваме вторачени в телефона

8012
Безобразно много време прекарваме вторачени в телефона

Британски психолози са провели изследване, което сочи, че съвременните млади хора използват смартфоните два пъти повече, отколкото им се струва – средно по пет часа на денонощие.

"Самият факт, че използваме телефоните двойно по-често, отколкото си мислим, говори, че това поведение е станало автоматично, ние не го следим", пояснява Сали Андрюс, една от авторките на изследването, цитирана от Naked Science.

7 откровени лъжи за СМАРТФОНИТЕ

Повечето от нас вече не могат да си представят ежедневието без смартфона си. Митовете около използването на мобилните устройства обаче ...

Самото изследване впрочем не се отличава с мащабност – учените събрали 23-ма доброволци и поставили на смартфоните им специално приложение за проследяване на активността на собствениците им, като фоксирали използването им в продължение на две седмици.

След този период данните се събирали, а самите доброволци отговорили на серия въпроси, които оценявали честотата и продължителността на използването на смартфоните за тези две седмици. Както станало ясно, няма строга зависимост между едното и другото – средно доброволците проверявали телефона 85 пъти на ден – макар да смятали, че са 40 или 50.

Според данните повече от половината от сеансите на използване на телефона (55%) се отличават с краткост и продължават не повече от 30 секунди. Най-много такива бързи проверки се правят през деня, докато по-дългите сеанси на използване се отбелязват вечер и през нощта.

Общо доброволците отделяли повече от 5 часа дневно на своя смартфон. Впрочем едва ли може да се каже, че такава автоматична привързаност към собствената джаджа е еднозначно лоша.

Как да превърнем смартфона в мощен телескоп (ВИДЕО)

Екип британски астрономи от Open Space Agency превърнаха обикновен смартфон в телескоп с помощта на напечатани на 3D принтер детайли. ...

"От нашите данни е трудно да се каже доколко това влияе на когнитивните способности – казва Сали Андрюс. – Но някои други изследвания показват, че постоянната достъпност на смартфона снижава аналитичните способности и логическото мислене – всичко просто може да се провери в Google."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии