Експерти: Изкуственият интелект е екзистенциална заплаха за човечеството

2734
Експерти: Изкуственият интелект е екзистенциална заплаха за човечеството
Снимка: iStock

Изкуственият интелект може да навреди на здравето на милиони хора и представлява екзистенциална заплаха за човечеството. Това заявиха лекари и експерти в областта на общественото здраве, които призоваха за спиране на развитието на изкуствения интелект, докато той не бъде регулиран.

Изкуственият интелект има потенциала да направи революция в здравеопазването, като подобри диагностиката на заболяванията, открива по-добри начини за лечение на пациентите и разшири обхвата на грижите за повече хора.

Но развитието на изкуствения интелект може да доведе и до отрицателни последици за здравето, смятат здравни специалисти от Великобритания, САЩ, Австралия, Коста Рика и Малайзия, които публикуват своето заключение в списание BMJ Global Health.

Рисковете, свързани с медицината и здравеопазването, "включват възможността грешките на ИИ да причинят вреда на пациентите, проблеми с поверителността и сигурността на данните и използването на ИИ по начини, които ще влошат социалното и здравното неравенство", казват те. Такъв пример за вреда е използването на пулсоксиметър, управляван от ИИ, който е надценявал нивата на кислород в кръвта при пациенти с по-тъмна кожа, което е довело до недостатъчно лечение на тяхната хипоксия.

Румъния създава комисия за изкуствен интелект

Министърът на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Себастиан Бурдужа подписа заповед за създаването, организацията и ф...

ОЩЕ: Реклами, създадени от изкуствен интелект: Най-страшното нещо, което ще гледате тези дни (ВИДЕО)

Експертите предупредиха и за по-широки, глобални заплахи от ИИ за човешкото здраве и дори за човешкото съществуване.

ИИ би могъл да навреди на здравето на милиони хора чрез социалните детерминанти на здравето посредством контрола и манипулацията на хората, използването на смъртоносни автономни оръжия и последиците за психичното здраве от масовата безработица, ако системите, базирани на ИИ, изместят голям брой работници.

"В съчетание с бързо подобряващата се способност за изкривяване или изопачаване на реалността с помощта на дълбоки фалшификати (дийп фейк), информационните системи, управлявани от ИИ, могат допълнително да подкопаят демокрацията, като предизвикат общ срив на доверието или стимулират социално разделение и конфликти с последващи последици за общественото здраве", твърдят те.

Заплахите произтичат и от загубата на работни места, която ще съпътства широкото внедряване на технологиите на ИИ - оценките варират от десетки до стотици милиони работни места.

„Билд“ и „Политико“ съкращават кадри заради замяна на журналисти с изкуствен интелект

Германският издател Аксел Шпрингер, собственик на медиите „Политико“, „Ди Велт“ и „Билд“, се готви ...

ОЩЕ: Байдън готви нова стратегия за сигурност заради хакерите на изкуствен интелект

"Макар че ще има много ползи от прекратяването на повтаряща се, опасна и неприятна работа, вече знаем, че безработицата е силно свързана с неблагоприятни последици за здравето и поведението", казват от групата. "Освен това не знаем как обществото ще реагира психологически и емоционално на един свят, в който работата е недостъпна или ненужна", допълват те.

Заплахата, която представлява самоусъвършенстващият се ИИ, който теоретично може да се научи и да изпълнява целия спектър от човешки задачи, е всеобхватна.

"Сега се стремим да създадем машини, които са много по-интелигентни и мощни от нас. Потенциалът на тези машини да прилагат тази интелигентност и мощ, умишлено или не, и по начини, които биха могли да навредят или да подчинят хората, е реален и трябва да се вземе предвид. С експоненциалното нарастване на изследванията и разработките в областта на ИИ прозорецът на възможностите за избягване на сериозни и потенциално екзистенциални вреди се затваря."

"Необходимо е ефективно регулиране на разработването и използването на ИИ, за да се избегнат вредите", предупреждават те. "До въвеждането на такава регулация следва да се въведе мораториум върху разработването на самоусъвършенстващ се изкуствен общ интелект."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии