Електронният подпис не е гаранция, че няма да ви източат сметката

45698
Електронният подпис не е гаранция, че няма да ви източат сметката
Снимка: БГНЕС

Нова хакерска схема за кражба на банкови сметки – дори когато имаш електронен подпис, набира популярност. Това са преживели Огнян и Атанаска Андонови.

Каква е схемата – чрез вирус от депозитната към разплащателната сметка се прехвърлят парите на жертвата към сметки на физически лица, които до минути изтеглят парите. Т.нар. „мулета” изпращат парите в чужбина, към хората, направили схемата, но задържат 5-10% комисионна. Обикновено организаторите на такива схеми са хакери от Русия и Китай - страни, с които България няма добре развито сътрудничество на полицейска основа и е много трудно истинските виновници за такива измами да бъдат хванати. Физическите лица, изтеглили парите, са разпознати, но не са арестувани. Големият проблем е, че Огнян Андонов е оставил флашката с подписа си твърде дълго време включена в компютъра си.

Хакери източили 300 милиона долара от руски банки

Руската компания за разработване на програмно осигуряване Лаборатория Касперски съобщи, че хакери са откраднали близо 300 милиона долар...

Ужиленото семейство не било обърнало внимание на съобщения от банката за използване на сметката им – електронно банкиране. Банката е пратила четири SMS-а между 12:13 и 15:46, но семейство Андонови дало сигнал чак в 19:38 часа, когато вече било късно.

По статистика на Нова телевизия в периода 2006 – 2008 година, когато електронното банкиране в България добива популярност, но без наличието на електронен подпис, има ужилени над 3 хил. клиенти за милиони левове, но и след въвеждането на електронния подпис хакерите се усъвършенстват. Най-важното, за да противодействате – не се бавете с електронния си подпис, не отваряйте съмнителни мейли и съмнителни линкове в интернет, съветва звеното за киберпрестъпления на ДАНС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии