Физици назоваха един от най-защитените видове пари

2544
Физици назоваха един от най-защитените видове пари

За първи път физици експериментално провериха възможността за оптични квантови пари и се убедиха, че те се явяват една от най-безопасните видове валути, става ясно от изследване, публикувано в arXiv.org.

Сега квантовите пари се моделират само в лабораторни условия и не се намират в обращение. Тяхната система за защита от фалшификации се основава на принципите на квантовата криптография.

За разлика от традиционната при нея се използват физически средства за приемане и предаване на информация – например с помощта на електрони и фотони.

Intel влага 50 млн. долара в квантов компютър

Американската технологична компания Intel ще инвестира 50 милиона долара в международен алианс по създаването на квантов компютър, съоб...

Физиците създали моделна купюра и я кодирали с поляризация на отделни фотони. В хода на изследванията станало ясно, че кодирането с помощта на изменения на квантовите състояния не позволява с точност да се копира купюрата, без притежателят да разбере за това.

За първи път идеята за квантови пари е издигната от Стивън Визнер от Колумбийския университет през 1970 година. Той предлагал да се използват отделни поляризирани фотони за кодиране на информацията.

Смятало се, че всяка квантова банкнота трябва да се маскира с отделен сериен номер, в който се съдържа информация за положението на поляризационния фотонен филтър. В случай на прилагане на неправилен филтър комбинацията от фотони трябва да се изтрива.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии