Германия се опасява от войната с "Ислямска държава" на виртуалното поле

48746
Германия се опасява от войната с "Ислямска държава" на виртуалното поле
Снимка: Thinkstock/Guliver

Терористичната групировка ИДИС (бел. ред. - едно от имената на "Ислямска държава") засилва атаките си в кибернетичното пространство срещу Запада след стратегическите си загуби на терен, пише в. "Билд".

Министърът на правосъдието на провинция Хесен предупреждава в доклад за вътрешно ползване (заглавието на документа е "Въоръжена ли е Германия за кибернетичен джихад?") за недостатъчната защита на правителствените мрежи и деловите кръгове в Германия. "Ужасяващите събития в Северен Ирак и Сирия не трябва да ни отклоняват от това, че тероризмът отдавна не използва само обикновените оръжия." ИДИС "отдавна е развила методи за постигане на максимален резултат с минимални усилия, без да се излага на опасност да провокира масивни военни контраудари." Документът предупреждава за последствията от това положение и изисква "дигитален дневен ред за наказателното и наказателно-процесуалното право", предлага много незабавни действия за овладяване на проблема, включително засилване на борбата срещу нелегалните мрежи.

След анализ на последните кибератаки стана ясно, че зад тези действия не стоят единични хакери, а все по-често става дума за държавни или подкрепяни от държавата институции или групировки с политическа или религиозна основа - сред тях е и ИДИС. Министър Ева Кюне-Хьорман предупреждава от страниците на "Билд": "Ние отдавна си имаме работа с ново измерение на тероризма. Борбата с международния тероризъм можем да водим не само с обичайните средства. " Според Кюне-Хьорман особено внимание трябва да бъде обърнато на защитата на важни обекти от инфраструктурата, сигурните пътища за комуникация, но и на засилване на наказателните рамки за преследване на опасни действия в интернет.

В документа се допълва, че още през ноември 2014 г. американските власти са предупредили, че във фокуса на терористите начело са инфраструктурни обекти като водо- и енергоснабдяването, както и данъчната система. И чрез разработени новости в софтуера терористите са в състояние да установят макар и временен контрол върху тези обекти.

Европа на изпит за кибер сигурността

Над 200 организации от общо 25 страни-членки на ЕС бяха подложени на мащабна кибер атака в рамките на най-голямото и комплексно учение,...

Щетите за Германия от интернет атаки са сериозни – броят на кибератаките непрекъснато нараства. През 2013 г. в Германия е имало 64 426 случая на кибер престъпност. Независимият Център за стратегически и международни проучвания /CSIS – London/ изчислява щетите от кибер престъпност в света на 330 милиарда евро. В проучване /към юни 2014 г./ CSIS стига до извода, че щетите от киберпрестъпност, съотнесени към икономическите постижения, в никоя друга страна не са така високи, както в Германия – 1,6% от БВП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии