Импланти в мозъка за подобряване на паметта

8480
Импланти в мозъка за подобряване на паметта

Когато през 80-те и началото на 90-те години на ХХ век киберпънкът беше на мода, всички смятаха, че различни чипове в мозъка, импланти и прочие електроника в тялото са само въпрос на бъдеще.

Както се оказа, хората не горят от желание да внедряват в организма си изкуствени предмети и темата за имплантите за известно време слезе от първите страници на научните издания.

DARPA създава мрежа от тайни складове на дъното на океана

Създаването на секретни складове, в които да се съхранява оръжие, амуниции и продукти за случаи на непредвидени ситуации или военни дей...

Но не за дълго и наскоро DARPA обяви за създаването на нови импланти в мозъка, предназначени за подобряване на паметта.

Миналата седмица, по време на конференцията в Сейнт Луис, представител на DARPA заяви, че няколко десетки хора, което вече са с вградени изкуствени импланти, са показали значително подобрение на тестовете за проверка на паметта.

Целта на изследването, явяващо се част от програмата на DARPA за възстановяване на активната памет, ще позволи на учените да прочетат и интерпретират мозъчната активност, участваща във формирането и активацията на спомените, както и да предсказват кога човек започва да си спомня нещо неправилно.

В такъв случай електродите могат да се използват за осигуряване на насочени електрически разряди в групите клетки, отговорни за съхраняването на паметта, в резултат което паметта става по-достъпна.

Американските регулатори одобриха електронен имплант срещу затлъстяване

Първият по рода си имплант, който намалява апетита чрез електрическа стимулация на стомашните нерви, е одобрен от Администрацията за хр...

Импланти били поставени и в зони, които не са свързани със загубата на памет. Хирурзите вградили малки електроди в зоните, отговорни за формирането на декларативните спомени – тоест тези, благодарение на които запомняме събитията, времето, местата или списъците на обектите – както и в зоните, участващи в пространствената памет и ориентацията.

Според предварителните изчисления изследователите успели не само да запишат и интерпретират сигналите, съхраняващи спомените, но и да подобрят способността на пациентите да запомнят цели списъци с обекти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии