Изгодно ли е да купиш компютър или лаптоп втора ръка?

26368
Изгодно ли е да купиш компютър или лаптоп втора ръка?
Снимка: iStock/Guliver

Проведохме дълъг разговор на тема "лаптопи втора ръка" с представител на фирмата за употребявана компютърна техника "Интерсервиз-20" ЕООД, чийто слоган е "Бутик за употребявани лаптопи и компютри". Ето какво споделиха те с нас по тази тема.

Не всяка покупка на лаптоп или компютър втора употреба е изгодна. Но това важи и за много други употребявани стоки. Който иска да е сигурен, че ще получи това, което търси, трябва да се обърне към някоя от многото фирми за компютърна техника втора ръка. Разбира се, не всички са еднакво коректни и точни. Затова потърсете информация в интернет кога е създадена съответната фирма, от кога работи в този сегмент на пазара и какви са отзивите на потребителите за нея. Още по-добре ще е, ако намерите ваши приятели, които са пазарували подобна техника и имат преки практически впечатления от този търговски сегмент. Сериозните фирми от бранша обикновено дават шест месеца гаранция. Не се подлъгвайте по много ниски цени и бомбастични обещания за много голяма гаранция. Знаем доста такива фирми, които отдавна вече не присъстват на този пазар. Това е и голямата разлика при закупуването на лаптоп (компютър) втора ръка от сериозна фирма или от незнаен продавач от някой от многото сайтове за продажби. Малко деликатно е и донякъде смело да купиш такава техника без практически никаква гаранция. Изключваме тук тези, които се смятат за спецове в тази област! При лаптопите и компютрите може да откриете определени проблеми чак след няколкодневна употреба- например нежелани ефекти от прегряване на процесор или видео карта при по-сериозно натоварване.

Лаптопите и компютрите могат да се разделят на четири основни групи според типа работа, за която са проектирани:

1. За мултимедийни цели и домашна употреба

2. За бизнес цели

3. За тежки 3D приложения и видео обработки- това са тъй наречените работни станции (workstations). Отнася се както за лаптопите, така и за компютрите.

4. За игри. И те са за домашна употреба, но игрите имат сериозни изисквания. Затова са обособени в отделен раздел.

На последната група ще обърнем внимание накрая. Причината е, че фирмите за употребявани лаптопи и компютри по цял свят изкупуват такава техника от фирми, банки, организации и производствени компании, а там такава техника (за игри) просто няма. Но пък там има най-качествената техника от втора и трета група от горните раздели и тази техника е от най-утвърдените производители на такава - Dell, Lenovo, Fujitsu, HP.

Да кажем и защо не обръщаме голямо внимание на първата група. Тя също не е интересна за големите фирми и организации. И има защо. Причината се нарича качество и надеждност. Понякога чуваме изрази: "Че аз ще си купя за 500-600 лева чисто нов лаптоп или компютър". В този порядък са и хубавите бизнес лаптопи и компютри втора ръка. Само че като нови са били с цена 2000-2500 лева, а не 500-600. И качеството им не е като на тези от 500-600 лева. Всяка ниска цена е компромис с нещо. Интересно как големите фирми, банки, учреждения не са открили този интересен сегмент от 500-600 левови лаптопи. Няма сериозен бизнес, който да прахосва пари и няма нищо случайно към кой сегмент се насочват те - бизнес лаптопи и компютри и работни станции от производители като Lenovo, Dell, HP, Fujitsu. Така че, нашият съвет е да се ориентирате към бизнес моделите и работни станции втора употреба на посочените по-горе производители. Много са надеждни и още дълги години ще ви служат вярно, ако се отнасяте добре с тях.

Ще обърнем специално внимание на сегмента работни станции (workstations). Това без никакви уговорки са най-качествените лаптопи и компютри. Тук всъщност са най-изгодните покупки на лаптопи или компютри втора ръка. Лаптопите mobile workstations като нови се движат като цена в диапазона 4-5-6 хиляди лева, а като втора употреба на три-четири години са в диапазона 900-2000 лева и са с огромен ресурс за ползване. Още по-фрапираща е разликата при компютрите работни станции. Тук ще намерите мощни работни станции втора ръка на цени 800-2500 лева, които като нови само преди няколко години са стрували 5-10-15 хиляди лева. И ако не бяха тези мощни компютри втора ръка, то много добри професионалисти в България, нямаше да могат да си позволят тези така необходими им в работата съвременни технологии.

Всъщност компютрите работни станции могат да се използват и в сегмента компютри за игри. Работните станции най-често са със специализираните процесори Intel Xeon. По-подходящи за игри са процесорите Intel Core i5 или Core i7. Има и работни станции с процесори Core i7, с много надеждно захранване, които се нуждаят само от поставянето на подходяща видео карта за да станат чудесен геймърски компютър.

При лаптопите работни станции е доста по-сложно. Там не е възможно или е неизгодно да се подменя видео картата, така че трябва да се съобразявате с наличните параметри на лаптопа, който избирате. Промени при лаптопите се правят главно при паметта или хард диска/ SSD-то.

Най-голямо е разнообразието при бизнес лаптопите втора ръка. Доста голямо е и разнообразието при цените. Те се движат в диапазона от около 250 лева до 800 лева и зависят както от параметрите на лаптопа, марката (производителя), така и от годината на производство. Колкото са по-нови и по-мощни, толкова са по-скъпи. Тук попадат сериите ThinkPad на Lenovo (моля не бъркайте с IdeaPad), Latitude на Dell (не бъркайте с Vostro или дори с XPS), Lifebook на Fujitsu и Elitebook на HP.

И накрая, как да отговорим на въпроса от заглавието. Да, ние смятаме, че е изгодно. Още по-точно когато компютърната техника втора ръка е от доказани производители (световно признати) и доказали се фирми за употребявана компютърна техника, определено си струва. И това всъщност не важи само за България. Това е голям световен бизнес. Също като бизнеса с употребявани коли, от който всички разбираме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com