X
 
 

Изгодно ли е да купиш компютър или лаптоп втора ръка?

1349 0
photo of Изгодно ли е да купиш компютър или лаптоп втора ръка?
Снимка: iStock/Guliver
Проведохме дълъг разговор на тема "лаптопи втора ръка" с представител на фирмата за употребявана компютърна техника "Интерсервиз-20" ЕООД, чийто слоган е "Бутик за употребявани лаптопи и компютри". Ето какво споделиха те с нас по тази тема.

Не всяка покупка на лаптоп или компютър втора употреба е изгодна. Но това важи и за много други употребявани стоки. Който иска да е сигурен, че ще получи това, което търси, трябва да се обърне към някоя от многото фирми за компютърна техника втора ръка. Разбира се, не всички са еднакво коректни и точни. Затова потърсете информация в интернет кога е създадена съответната фирма, от кога работи в този сегмент на пазара и какви са отзивите на потребителите за нея. Още по-добре ще е, ако намерите ваши приятели, които са пазарували подобна техника и имат преки практически впечатления от този търговски сегмент. Сериозните фирми от бранша обикновено дават шест месеца гаранция. Не се подлъгвайте по много ниски цени и бомбастични обещания за много голяма гаранция. Знаем доста такива фирми, които отдавна вече не присъстват на този пазар. Това е и голямата разлика при закупуването на лаптоп (компютър) втора ръка от сериозна фирма или от незнаен продавач от някой от многото сайтове за продажби. Малко деликатно е и донякъде смело да купиш такава техника без практически никаква гаранция. Изключваме тук тези, които се смятат за спецове в тази област! При лаптопите и компютрите може да откриете определени проблеми чак след няколкодневна употреба- например нежелани ефекти от прегряване на процесор или видео карта при по-сериозно натоварване.

Лаптопите и компютрите могат да се разделят на четири основни групи според типа работа, за която са проектирани:

1. За мултимедийни цели и домашна употреба

2. За бизнес цели

3. За тежки 3D приложения и видео обработки- това са тъй наречените работни станции (workstations). Отнася се както за лаптопите, така и за компютрите.

4. За игри. И те са за домашна употреба, но игрите имат сериозни изисквания. Затова са обособени в отделен раздел.

На последната група ще обърнем внимание накрая. Причината е, че фирмите за употребявани лаптопи и компютри по цял свят изкупуват такава техника от фирми, банки, организации и производствени компании, а там такава техника (за игри) просто няма. Но пък там има най-качествената техника от втора и трета група от горните раздели и тази техника е от най-утвърдените производители на такава - Dell, Lenovo, Fujitsu, HP.

Да кажем и защо не обръщаме голямо внимание на първата група. Тя също не е интересна за големите фирми и организации. И има защо. Причината се нарича качество и надеждност. Понякога чуваме изрази: "Че аз ще си купя за 500-600 лева чисто нов лаптоп или компютър". В този порядък са и хубавите бизнес лаптопи и компютри втора ръка. Само че като нови са били с цена 2000-2500 лева, а не 500-600. И качеството им не е като на тези от 500-600 лева. Всяка ниска цена е компромис с нещо. Интересно как големите фирми, банки, учреждения не са открили този интересен сегмент от 500-600 левови лаптопи. Няма сериозен бизнес, който да прахосва пари и няма нищо случайно към кой сегмент се насочват те - бизнес лаптопи и компютри и работни станции от производители като Lenovo, Dell, HP, Fujitsu. Така че, нашият съвет е да се ориентирате към бизнес моделите и работни станции втора употреба на посочените по-горе производители. Много са надеждни и още дълги години ще ви служат вярно, ако се отнасяте добре с тях.

Ще обърнем специално внимание на сегмента работни станции (workstations). Това без никакви уговорки са най-качествените лаптопи и компютри. Тук всъщност са най-изгодните покупки на лаптопи или компютри втора ръка. Лаптопите mobile workstations като нови се движат като цена в диапазона 4-5-6 хиляди лева, а като втора употреба на три-четири години са в диапазона 900-2000 лева и са с огромен ресурс за ползване. Още по-фрапираща е разликата при компютрите работни станции. Тук ще намерите мощни работни станции втора ръка на цени 800-2500 лева, които като нови само преди няколко години са стрували 5-10-15 хиляди лева. И ако не бяха тези мощни компютри втора ръка, то много добри професионалисти в България, нямаше да могат да си позволят тези така необходими им в работата съвременни технологии.

Всъщност компютрите работни станции могат да се използват и в сегмента компютри за игри. Работните станции най-често са със специализираните процесори Intel Xeon. По-подходящи за игри са процесорите Intel Core i5 или Core i7. Има и работни станции с процесори Core i7, с много надеждно захранване, които се нуждаят само от поставянето на подходяща видео карта за да станат чудесен геймърски компютър.

При лаптопите работни станции е доста по-сложно. Там не е възможно или е неизгодно да се подменя видео картата, така че трябва да се съобразявате с наличните параметри на лаптопа, който избирате. Промени при лаптопите се правят главно при паметта или хард диска/ SSD-то.

Най-голямо е разнообразието при бизнес лаптопите втора ръка. Доста голямо е и разнообразието при цените. Те се движат в диапазона от около 250 лева до 800 лева и зависят както от параметрите на лаптопа, марката (производителя), така и от годината на производство. Колкото са по-нови и по-мощни, толкова са по-скъпи. Тук попадат сериите ThinkPad на Lenovo (моля не бъркайте с IdeaPad), Latitude на Dell (не бъркайте с Vostro или дори с XPS), Lifebook на Fujitsu и Elitebook на HP.

И накрая, как да отговорим на въпроса от заглавието. Да, ние смятаме, че е изгодно. Още по-точно когато компютърната техника втора ръка е от доказани производители (световно признати) и доказали се фирми за употребявана компютърна техника, определено си струва. И това всъщност не важи само за България. Това е голям световен бизнес. Също като бизнеса с употребявани коли, от който всички разбираме.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...