Изкуственият интелект идва. Ще го пуснат ли в училище?

3067
Изкуственият интелект идва. Ще го пуснат ли в училище?
Снимка: iStock

Все повече учебни заведения спират достъпа до чатбота с изкуствен интелект ChatGPT, пуснат за употреба през ноември миналата година. Притесненията са много - учениците спокойно биха могли да използват системата, за да “мамят” на изпитите и при писането на домашните работи.

На някои места обаче учителите са решили вместо да се борят с възможностите на изкуствения интелект, да ги използват, за да подобрят образователните си техники.

Какво може да означава за образованието по целия свят все по-бързото разпространение на изкуствения интелект като ChatGPT?

Какво е ChatGPT?

Платформата стартира на 30 ноември 2022, но е част от по-широк набор от технологии, разработени от базирания в Сан Франциско стартъп OpenAI, който е в близки отношения с Майкрософт, пише Асошиейтед прес (АП).

Тя е част от ново поколение системи с изкуствен интелект, които могат да разговарят, да генерират читаем текст при поискване и дори да създават нови изображения и видеоклипове въз основа на това, което са научили от огромна база данни от цифрови книги, онлайн текстове и медийни публикации.

Но за разлика от предишните итерации на така наречените "големи езикови модели", като GPT-3 на OpenAI, стартиран през 2020 г., инструментът ChatGPT е достъпен безплатно за всеки с интернет връзка и е проектиран така, че да бъде възможно най-удобен за ползване. Той работи като писмен диалог между системата за изкуствен интелект и лицето, което ѝ задава въпроси.

Милиони хора са се опитвали да разговарят с него откакто е публично достъпен. Всички тези запитвания също помагат на приложението да стане по-умно.

Как се опитват училищата да спрат използването на ChatGPT?

Много училища все още се опитват да определят правилата за това дали и как може да се използва в образователната система ChatGPT или другите подобни системи.

В Ню Йорк например заявиха, че ограничават достъпа в училищните мрежи и устройства, защото се притесняват от негативното въздействие върху обучението на учениците. Има опасения, свързани с безопасността и точността на съдържанието, пише АП. Достъпът до ChatGPT е спрян и на редица други места в САЩ - в училищата в Лос Анджелис, в Сиатъл, на места в Алабама и във Вашингтон.

Нищо обаче не пречи на учениците да получат достъп до ChatGPT от личния си телефон или компютъра вкъщи. Затова и някои учебни заведения подхождат по съвсем различен начин.

Как може да се използва позитивно ChatGPT?

Вижте в коя европейска държава забранява ползването на ChatGPT

Нашумелият бот с изкуствен интелект ChatGPT среща сериозен отпор в образователните среди и творческата общност, които виждат в негово л...

Едно от най-добрите частни училища в Англия променя подхода си към традиционната домашна работа на фона на опасенията, свързани с разпространението на ChatGPT и начина, по който тя може да бъде използвана от учениците, пише Бизнес Инсайдер. Училището “Алейн” преминава към “обърнато учене” - модел, по който учениците ще трябва да подготвят информация за предстоящия урок, вместо да пишат домашни работи по вече научения материал в предходните учебни часове.

Учителката Карин Райзер-Махла от гимназия в германския Франкентал пък кара чатботът да напише реч, а учениците да я анализират, пише германската АРД. Във втората стъпка класът трябва да адаптира речта, като я обогати с исторически знания. Учениците имат много работа: много пасажи от речта на изкуствения интелект изглеждат взаимозаменяеми, обобщават учениците от курса по история за напреднали.

В свой материал за “Ню Йорк Таймс” Кевин Рууз посочва начини, по които ChatGPT може да бъде полезен на всеки ученик индивидуално - например, ако се използва като един вид помагало. Чатботът може да бъде помолен да обясни някой физичен закон на език, който шестокласник ще разбере.

Позитивни възможности за бъдещето

В изявление, изпратено до “Вашингтон пост”, OpenAI заяви, че не иска чатботът да се използва по злонамерен начин в училищата и че компанията очаква "с нетърпение да работи с преподавателите по полезни решения", за да помогне на учениците и учителите "да се възползват от изкуствения интелект”.

Изкуствен интелект пише код срещу 100 долара

Един сравнително нов софтуер с изкуствен интелект, който помага на програмистите да пишат код, набира бързо популярност. Copilot е разр...

Едно от полезните приложения на ChatGPT в училище е да помага на учениците, които не четат много, да разбират по-трудните пасажи. Така четенето и разбирането може да стане по-лесно за учениците със специални образователни потребности или за тези, чийто майчин език е друг, а не този, на който се провежда обучението.

Учителите пък могат да използват въпросния софтуер, за да планират уроците си и да предлагат възможни редакции на написаните от учениците домашни работи.

Лалита Васудеван, заместник-декан по цифровите иновации в Колумбийския университет, коментира пред “Вашингтон пост”, че чатботът трябва да се използва като "нова възможност за обучение". Тя го сравни с графичните калкулатори, на които първоначално се гледаше с недоверие, защото щели да отнемат възможността на учениците сами да работят с формулите.

 

Автор: Мина Киркова, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии