Японски учени предупреждават, че могат да откраднат пръстовите ви отпечатъци от снимка

3713
Японски учени предупреждават, че могат да откраднат пръстовите ви отпечатъци от снимка
Снимка: Thinkstock

Японски учени са успели да копират пръстови отпечатъци от снимка на човек, показващ с показалец и среден пръст латинската буква "Ви" или знакът за мир, съобщава БНР.

Проф. Исао Ечизен от японския институт по информатика показва с експеримент как могат да бъдат свалени отпечатъците от снимка, направена с цифров апарат с висока резолюция от разстояние до сто метра. Копираните отпечатъци са с почти стопроцентова точност. "Ние сме първите в света, които използваме любителска камера, за да извлечем информация за пръстови отпечатъци. Намерихме и удобен и ефективен начин да блокираме подобно нещо без да използваме сензор или услуга. Устройството се нарича биометричен блокировач", твърди той..

Блокиращото устройство всъщност представлява прозрачна лепенка, която не позволява пръстовият отпечатък да бъде откраднат.

Как се хаква смартфон с принтер (ВИДЕО)

Смятате, че скенерът за отпечатъци на пръстите може да защити сигурно вашия смартфон от чужди хора? Учените от университета на Мичиган ...

Скенерите на пръстови отпечатъци вече се настаниха трайно в мобилните телефони, лаптопи, хард дискове и електронни портфейли като алтернатива на паролите или ПИН кодовете. Това означава, че кражбата на пръстови отпечатъци може да докара много главоболия, отбелязва професор Ечизен.

Ако ви откраднат пръстовия отпечатък и го копират, може да направят фалшиви и да ги използват, за да се сдобият с достъп до смартфона ви или да влязат в район с ограничен достъп като апартамент.

Тъй като устройствата, блокиращи копирането на отпечатъци ще са в продажба след поне две години, учените предупреждават или да внимавате със знаците, които правите с ръце докато се снимате, или да носите ръкавици.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии