Къде бизнесът търси решение на проблема с демографската криза

727
Къде бизнесът търси решение на проблема с демографската криза
Снимка: Envato

България е сред 5-те страни в Европа с най-висок процент застаряващо население по данни на Евростат за 2022 г. Хората над 65 години формират 22% от населението на страната, като в случай че този темп се запази, до 2060 г. те ще са над 32% от популацията ни.

Проблемът с демографската криза, резултат от намаляващото и застаряващо население, не е нов и не се отнася само за България. Ясно обаче очертава предизвикателствата, пред които ще бъде изправен пазарът на труда през следващите години. Това е само една от причините, поради които темата за многообразието и включването на различните социални групи намира място в дневния ред на все повече компании по света.

Присъства и в доклада „World of Work Trends Report“ на Top Employers Institute. В него световната организация очертава водещите тенденции в областта на човешките ресурси през 2024 г. Според анализа, 41% от компаниите, сертифицирани като Top Employer, продължават активно да приоритизират темата за многообразието, равенството и включването в своите политики. В сравнение с 2022 г. това е ръст от 18%.

Докладът посочва, че в битката за таланти работодателите стават все по-отворени към "нетрадиционните“ кандидати. Разширяват темата отвъд характеристиките за пол и раса и насочват поглед към други групи като хора с увреждания, възрастни поколения, кандидати, връщащи се на работа след дълго отсъствие, и дори невронетипични служители (диагностирани в аутистичния спектър, дислексия и др.).

Забелязва ли се тази тенденция в България и как точно се проявява тя? Коментираме с Деница Сотирова, HR бизнес партньор в Yettel. Компанията е първият и единствен у нас телеком, сертифициран с международния сертификат Top Employer, с който Top Employers Institute отличава компании от цял свят за високото качество на работодателските им практики. 

Снимка: Деница Сотирова

Именно в областта на многообразието, равнопоставеността и включването операторът постига резултат от 90,74%, което е със 17% над средното за сектора в Европа.

От световни към локални политики

„По темата у нас се работи отдавна. Докато в началото компаниите по-често прилагаха унифицирани политики, изготвени от техните централи, без да се отчита локалният контекст, днес това се променя и все повече от тях създават свои локални политики и ръководства, съобразявайки особеностите на местния пазар“, коментира тя.

Според нея именно това е правилният подход, затова него прилагат и в телекома. Приоритетно от компанията работят в четири области – включване на хората с увреждания, поколенческо разнообразие, увеличаване броя на жените на технологични позиции и повишаване информираността на служителите по темата чрез серия от обучения.

Хората с различни възможности

По данни на Евростат (2022 г.) в Европа има 101 милиона души с увреждания. В България техният брой представлява 14,6% от цялото население. Доказано е, че колкото по-висок е този процент, толкова по-негативен е ефектът върху цялата трудова сила на една страна – по-висок брой хора напускат училище преди завършена гимназия, попадат в риск от бедност или са неработоспособни.

За да промени поне малко статистиката, вече девет години Yettel провежда програмата си „Рамо до рамо“ за хора с различни възможности – така телекомът избира да нарича хората с увреждания. В рамките на две години участниците в нея работят по проекти в избраната от тях област. Преди това да се случи обаче е нужна сериозна подготовка. „През годините инвестирахме значително в сградния фонд, за да бъде централният ни офис достъпен – като започнем от входовете, през асансьорите и санитарните помещения, до изходите за евакуация“, обяснява Сотирова, която е и ръководител на програмата. С дългогодишния си партньор от Jamba пък обучават служителите как да провеждат интервю с човек с различна възможност, как да комуникират с него, какви ситуации могат да възникнат и как да ги адресират.

За първи път миналата година приемат и човек с нарушено зрение. „Въведохме изцяло нов начин на работа за него – чрез говорещ софтуер, който да използва. Адаптирахме асансьора, така че да бъде говорещ. На определени места поставихме тактилни ленти, както и брайл в санитарните помещения. Направихме оценка на над 30 наши системи, които би могъл да ползва в своята работа, така че да са достъпни и да може да се справя самостоятелно с тях“, разказва тя.

Осъзнава, че в очите на мнозина да направиш всички тези инвестиции само за един човек не изглежда бизнес обосновано. Вярва обаче, че не парите са важни в случая, а готовността към всеки да се подходи индивидуално, спрямо неговите потребности. По думите ѝ „Рамо до рамо“ е преди всичко социална програма и именно такива примери показват, че темата за многообразието е автентична за компанията и припозната като важна на най-високо ниво.

Много поколения под един покрив

Пазарът на труда днес събира на едно място представители на различните поколения. Ролята на работодателите е не само да ги интегрират чрез подходящи програми и политики, но и ефективно да управляват това поколенческо разнообразие. „Тази тема става все по-важна за нас. В екипите си имаме хора в своите 20, но и в своите 40-50 години. Затова инвестираме в обучения за лидерските ни екипи, с които ги учим как да разпознават различните мотиватори и да осъзнават ползите от това да имаш различни светогледи на едно място“, обяснява Сотирова.

Жена, мъж или просто лидер

Другата тема, с която от Yettel активно се ангажират, е увеличаване броя на жените на технологични позиции. През 2023 г. техният брой в телекома е 35%, като целта е да стигне 40% през 2028 г. Затова компанията си партнира с различни образователни институции – като STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) училища и факултети на технически университети, така че да стигне до повече жени, избрали технологична специалност.

„Около себе си имаме много примери на жени, реализирали се успешно на технологични позиции. Това е и което искаме да кажем на младите момичета – да не си поставят бариери, да не се ограничават и да вярват, че могат да се справят във всяка професия, дори тя да е възприемана като предимно мъжка“, казва Сотирова. Според нея, голяма роля тук има добрият пример и менторството. Ако имаш до себе си жена – ръководител или колега, която те поощрява да бъдеш смел и да вярваш, тогава и твоята лична представа ще бъде различна и ти самият ще бъдеш по-уверен.

Стигаме и до въпроса за начина, по който водим диалога за овластяването на жените. Говорейки за жени лидери и за мъже лидери, а не просто за добрия лидер, не задълбочаваме ли още повече разделението?

„Много ще се радвам един ден да говорим само за добрия лидер, но все още не сме стигнали този момент. Образователният елемент тук е много важен. Нужно е хората да се информират – с анализи, детайли и добри примери. Ако не навлезем в дълбочина по тази тема, ако не я пречупим през нашата реалност, не можем да очакваме хората да я разберат и припознаят, да бъдат отворени и да я приемат без предразсъдък“, подчертава Деница Сотирова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com