КЗП предупреждава - лазерните показалки не са играчки и са опасни

11651
КЗП предупреждава - лазерните показалки не са играчки и са опасни
Снимка: Pixabay

Лазерните показалци са изключително опасни, когато не се ползват по предназначение и е възможно да увредят трайно зрението на детето Ви, предупреждава Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Тези продукти се ползват много от преподаватели и лектори при изнасянето на образователни и бизнес презентации. В случай че лазерният показалец се употребява правилно и отговаря на изискванията за безопасност, не би следвало да създава рискове за потребителите. Продуктите с лазерни диоди, обаче, могат да бъдат много опасни, ако децата решат да играят с тях.

"Насочи ли се лазерният лъч към очите, може да има нежелателни последици", предупреждават експертите. При игра в междучасие в училището или на двора децата биха могли да се "обстрелват" с лазерни лъчи, което да доведе до злополука, включително до увреждане на очите.

Лазер нагрява повече от температурата на Слънцето

Съвременните лазери могат за кратко да нагреят материали до температури, превишаващи температурата в центъра на нашето Слънце, пишат гр...

Подобни инциденти са регистрирани. Най-често даваният за пример е описаният в британския медицински журнал New England Journal of Medicine случай с 15-годишно момче от Швейцария, загубило част от зрението си при игра със закупен от Интернет лазерен показалец с мощност от 150 миливата (mW). Младежът е получил изгаряния на ретината, в резултат на което яснотата на зрението му сериозно се влошила. Два месеца по-късно имало подобрения, но според лекуващите специалисти някои увреждания и рискът да развие проблеми по-късно в живота в резултат на увреждането на ретината му останали.

Затова на общоевропейско, а и на световно ниво са въведени задължителни изисквания, както по отношение на характеристиките, така и на информацията при продажбата на такъв тип продукти. Например, в повечето държави има ограничение диодът да не превишава 5 mW. Причината са доказателства, че над тази мощност лазерите носят риск от увреждане на зрението. Над 500 mW пък водят до изгаряния на кожата.

Повечето лазери, използвани в играчките и игрите, са означени с тип I. Те имат мощност под 4 mW и са неспособни да повредят ретината. Болшинството лазерни показалци са класифицирани като тип II или IIIA и имат мощност от 1 до 5 mW. Според специалисти, теоретично това е достатъчно за увреждане на ретината, но в литературата за подобни случаи не се съобщава.

Две са най-важните указания за безопасно ползване. Едното е да не се ползват от деца. Другото – да не се гледа директно срещу лазерния лъч или срещу неговото огледално отражение, както и да не се насочва срещу незащитено око. Експертите дават и още няколко важни препоръки.

1. Не насочвайте лазерни показалки към никого, особено към главата или очите.

Лазер ще пази Земята от астероиди (ВИДЕО)

Учени от Калифорния са успели в хода на експеримент с лазер първоначално да забавят и спрат, а след това да изменят посоката на въртене...

2. Не купувайте лазерни указатели за деца.

3. Уверете се, че върху продукта има етикет с информация за производителя или дистрибутора и датата на производство и предупреждение за безопасна употреба.

4. Проверете класа, който варира от I до IIIa. Продуктите от класове IIIb и IV трябва да се използват само от лица с подходящо обучение и в приложения, където има законна нужда от тези продукти с висока мощност.

5. Не забравяйте, че лазерните показалци не са играчки. Те са предназначени за професионална употреба и трябва да се използват отговорно. Неправилното използване може да доведе до сериозно увреждане на зрението ви.

Ако лазерен лъч попадне в очите Ви, е необходимо незабавно да посетите очния си лекар за преглед. Важно е да се отбележи, че при първоначалния контакт на лазера с окото Ви, се стига до временна слепота или загуба на зрение, дължащи се на първоначалния шок на светлината. Не се притеснявайте. Това е често срещано и в повечето случаи ще последва възстановяване (макар и не на оригиналното ниво на зрителната острота).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии