Лазер ще пази Земята от астероиди (ВИДЕО)

13810
Лазер ще пази Земята от астероиди (ВИДЕО)

Учени от Калифорния са успели в хода на експеримент с лазер първоначално да забавят и спрат, а след това да изменят посоката на въртене на сходен с астероид в условия, близки до космическата среда, пише RT.

Този опит в бъдеще вероятно ще помогне да се измени траекторията на движение на астероиди, потенциално опасни за нашата планета.

Откриха нов опасен астероид

Астрономи от Испания откриха неизвестен досега астероид – 2015 NK13, с размер около 500 метра, който през септември 2026 година щ...

Изследването било ръководено от физика Филип Лубин от Калифорнийския университет в Санта Барбара и професора от Калифорнийския политехнически университет Хари Хюз.

За моделиране на ситуацията бил използван базалт, чийто състав е аналогичен на астероидния. Върху него се насочвал лазерен лъч и светил дотогава, докато материалът не започнал да се превръща в газ. С губенето на маса от "астероида" се създавала реактивна тяга.

"Протичащото се нарича процес на сублимация или газообразуване – твърдо тяло или течност преминава в газообразно състояние – пояснява Тревис Браширс, студент от Калифорнийския университет в Бъркли, взел участие в изследването. – Газът образува облак – изхвърляне на вещество, което генерира обратна и равна реакция или ускорение и именно това измерваме ние."

За въртенето на парчето базалт, за да имитира астероид, били използвани магнити, а с помощта на лазер неговото въртене било забавено.

"На нашето видео е показано как парчето базалт се забавя, спира, сменя посоката на въртене и отново започва да се върти“, коментира Браширс.

5000 астероида заплашват Земята

5000 астероида в орбитата на Земята застрашават здравето на планетата ни. Астроном създаде интерактивен изглед, в който показва всички...

"Всички астероиди се въртят – въпросът е само спрямо какво и колко бързо – отбелязва Лубин. – Нашият лабораторен експеримент нагледно демонстрира начин да се спре въртенето на астероида или да се насочи той в друга посока. Всичко говори за това, че тази технология работи добре."

Система на НАСА с названието Sentry проследява потенциално опасните за Земята небесни тела. Тя прогнозира възможен сблъсък за 100 години напред, като постоянно обновява своята база данни.

През май тази година в американската космическа агенция заявиха, че мисия по захващането на астероид ще има още следващото десетилетие. Планира се "уловени" небесни тела да се придвижват на земна орбита, където ще могат да се изследват от астронавти.

"Ако можем да извеждаме астероидите на стабилна орбита, ще направим нещо много важно за човечеството в частта получаване на нови знания. Това може да доведе до развитието на екологично чисти технологии и да помогне да се съхрани нашата планета", обяснява ръководителят на НАСА Чарлз Болдън.

НАСА подготвя кацането на астронавти върху астероид

Космическото ведомство на САЩ подготвя кацането на американски астронавти върху астeроид, но още не е решено по какъв сценарий ще проте...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии