Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Робоживотни ще ловуват… ловци

04 март 2016, 14:14 часа • 5643 прочитания

Роботизирани чучела на животни ще шпионират ловците. Горските пазачи сега ще ги използват като капан за хващане на бракониери.

Както съобщава Washington Post, животните ще бъдат разполагани в зони, където ловът е незаконен, а след това ще се чакат ловци, които се опитват да стрелят по примамката. Роботите могат да се контролират с дистанционно управление.

Макар че такива животни не могат да ходят или тичат, те са способни да повдигнат крак, да обърнат глава и изглеждат доста реалистично, за да бъдат сбъркани с истински животни.

Компаниите Robotic Decoys и Custom Robotic Wildlife продават най-различни механични животни – елени, лисици, мечки. Майк Клеман, собственик на Robotic Decoys, обяснява, че прави животните по традиционна таксидермична процедура. Козината на животното е истинска, но скелетът е метален и е снабден със сервомотори в областта на шията, ушите, опашката и краката.

Стойността на роботизирано чучело варира от 700 долара за лисица до 4800 долара за лос, но благотворителните организации по опазване на природата ги раздават безплатно на служби с ограничени възможности.

Клеман допълва, че би искал да прави роботизирани носорози, тъй като проблемът с изтребването на тези животни от бракониери е много остър.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес