Роботите вече общуват човешки (ВИДЕО)

10075
Роботите вече общуват човешки (ВИДЕО)

Учените от Технологичния институт на Джорджия (САЩ) накараха робот да общува с хората по-естествено от "човешка" гледна точка.

Традиционният подход към взаимодействието на робота с човека предполага поредица от активност със смяна на комуникативните роли. За да "очовечат" общуването на робота Simon, американците го надарили с два различни модела на поведение.

Без секс моля, това е робот!

Създателите на човекоподобния робот Pepper, способен да изразява адекватни емоции, призоваха потребителите на андроида да не го използв...

В единия социален модел роботът бил по-напорист и дори можел да прекъсва говорещия човек, а в другия, обратното – веднага преставал да говори, ако слушал човека. От конкретния модел зависела и самостоятелността на Simon във физическите действия, наличието на зрителен контакт със събеседника и честотата на използване на невербални средства.

Експериментите показали, че при общуване с по-енергичния модел на робота хората разбирали правилата на играта и взаимодействали по-пасивно с него. Някои от респондентите дори отбелязали, че Simon се държи доста егоистично.

Роботът с по-малко активен модел на поведение бил характеризиран като затворен и необщителен. На спокойния Simon хората отделяли повече време, като стабилно изпълнявали ролята на лидер в социалното взаимодействие.

Робот свърза пациентка в Плевен с лекар в Ню Йорк

Първият у нас робот асистент в болницата "Света Марина" в Плевен осъществи връзка на пациентка с лекуващ лекар, който бе в Ню Йорк, на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии