Руснаците направиха свое копие и на MacBook (СНИМКИ)

2479
Руснаците направиха свое копие и на MacBook (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

След като Русия замени редица известни западни марки със свои собствени копия заради санкциите, малцина са очаквали да се появи и руско подобие на Apple MacBook Pro 13. То обаче скоро ще е факт, тъй като масовото му производство ще започне през ноември.

Bitblaze – руска марка, специализирана в областта на сървърите, системите за съхранение и работните станции, показа лаптопа Titan BM15, който е в препродукция. Базиран е на разработения в страната процесор Baikal-M1. Единственият въпрос е дали компанията наистина може да произвежда масово машината, след като TSMC – най-важната тайванска компания в бранша с усъвършенствани чипове, не произвежда нищо за нито една компания в Русия.

"Държа в ръцете си една легенда – лаптопа Bitblaze Titan“, казва Яна Бриш - търговски директор на „Промобит“, компанията, която стои зад Bitblaze, в публикация във ВКонтакте. "Много прилично качество на изработката, тънък алуминиев корпус, ниско тегло. Тествах някои основни софтуерни приложения - офис програми и YouTube. Работи чудесно, батерията издържа пет часа. Продължаваме тестовете при различни работни натоварвания, подготвяме се за официалното пускане на пазара".

Bitblaze Titan BM15 е 15,6-инчов лаптоп, задвижван от системния чип Baikal-M1 (BE-M1000) на Baikal Electronics. Оборудван е с 16 GB DDR4 памет (поддържа се до 128 GB). Машината разполага с почти всичко, което се очаква от лаптоп от начално ниво. Само че това е доста далеч от „MacBook убиец“, както го наричат от „Промобит“. Само едно сравнение – батерията на най-новия модел от поредицата на MacBook издържа до 18 ч. и 20 минути, според Tom’s Hardware.

Apple представи новия си MacBook Pro (СНИМКИ)

Американският технологичен гигант Apple представи на последната си за 2016 г. презентация в Калифорния новия си MacBook Pro, предаде БГ...

Bitblaze Titan, който много трудно би си проправил път на западните пазари, е лукс в Русия. Яна Бриш казва, че продуктът е скъп, но поръчките вече са започнали. Bitblaze Titan ще струва около 100 хиляди рубли, което е около 1500 евро, а по-луксозната му титаниева версия ще е на двойна цена.

Въпреки далеч по-малкото функции, които изпълнява в сравнение с MacBook Pro, той тежи с близо половин килограм повече – 2,2 килограма.

Първата серия ще съдържа около 1000 копия. Лимитът е заради броя на процесорите, с които компанията производител разполага, и заради това, че първо интересът към продукта трябва да бъде тестван. До 27 февруари 2022 руския процесор за лаптопа се произвеждаше в завода на тайванската TSMC, но малко след началото на войната производството спря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии