Смартфоните ни могат да бъдат хакнати заради сензори за движение

4427
Смартфоните ни могат да бъдат хакнати заради сензори за движение
Снимка: iStock/Guliver

Все по-широкото използване на фитнес и игрални приложения доведе до обзавеждането на смартфоните ни и други мобилни устройства с над 25 сензора – от камери до акселерометри и жироскопи, които регистрират всяко кликане, скролване и могат да разчетат и запаметят индивидуалния метод, по който движим пръстите си по екрана. Именно жироскопите, основани на ефекта на Кориолис за засичане на ускорението, се оказват слабото звено в „умните ни устройства“, което ги прави податливи на кибератаки.

Експерти в сферата на киберсигурността предупреждават, че инсталирането на приложения и влизането в определени страници в интернет може да вкара в телефона ни хакерски кодове, които да получат достъп до сензорите за движение в мобилните ни устройства и да превърнат в детска играчка копирането на индивидуалния метод, по който движим пръстите си по тъчскрийна. По този начин хакерите могат да изземат и използват цялата ни лична информация.

4 често допускани грешки, които съсипват батерията на телефона ви

  Технологията е част от нашия живот и не можем да живеем без нея, особено без нашия смартфон. Но знаете ли как най-дълго да под...

„Много от тези сензори се използват от приложенията без да се изисква оторизация от страна на потребителите. Eдинствено камерата и GPS-ът искат позволение. Това оставя вратата широко отворена за всеки хакер“, споделя Мириам Мернежад, кибер специалист от Университета в Нюкасъл, където е било проведено специално проучване, пише БГНЕС.

Проучването на киберспециалистите, публикувано в „Международния журнал по информационна защита“ е доказало още, че голяма част от потребителите вярват, че най-големият риск от хакерска атака се крие в камерата, GPS-ът или микрофона на телефона и пренебрегват уязвимостта на останалите сензори в мобилното устройство. А екипът е установил, че сензорите за движение могат да разшифроват пин-кодове с точност от 70% при първи опит и 100% до четвъртия или петия само чрез наклоняване на мобилното устройство под определен ъгъл при набирането на четирите цифри.

Специалистите съобщават, че вече работят с доказани гиганти от тех индустрията като Google и Apple за намирането на решение на проблема.

„Проблемът е особено комплексен и искаме да открием решение, което да запази добрия баланс между сигурност и ползваемост“, споделя Мернажад.

Как ще се променят смартфоните през 2017 година

През 2017 г. анализатори обещават, че ще се случи качествена промяна в еволюцията на смартфоните. Устройствата ще станат по-тънки, по-б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии