Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

571
Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика
Снимка: Envato

Съвременният потребител очаква мобилната мрежа да е винаги налична и надеждна, да бъде достъпна навсякъде и да осигурява най-добрите параметри – от отлично качество при разговор до минимално времезакъснение. Накратко – той иска всичко във всеки един момент. Това казва Спас Велинов, главен директор „Технологии“ в Yettel в свое интервю за Money.bg.

Нарастващите очаквания са свързани и с все по-нарастващо потребление. През 2023 г. от телекома регистрират безпрецедентен ръст в трафика на мрежата си от 90% спрямо 2022 г. Най-осезаем – повече от два пъти, този ръст е при трафика, генериран от приложения за комуникация и социални медии като TikTok, YouTube, Facebook, Instagram, Viber и др.

„Клиентите ни на мобилни услуги най-често използват мрежата, за да сърфират в интернет, да прекарват време в социалните мрежи или да гледат Yettel TV през мобилно устройство“, обобщава Велинов. По данни на оператора, близо година след старта ѝ през април миналата година, днес интерактивната телевизионна услуга формира над 60% от потреблението на данни при потребителите на фиксиран интернет за дома. 

Спас Велинов, главен директор „Технологии“ в Yettel.

На фона на постоянно нарастващия трафик, за седми пореден път тази година Yettel получи сертификата за най-добра мрежа Best in Test. Той се издава от независимата световна организация umlaut, която оценява мобилните мрежи по цял свят. В продължение на 24 седмици – от 31 юли 2023 до 14 януари 2024, тя измерва мрежите на трите мобилни оператора у нас. Прави над 129 милиона измервания и анализира данни, събрани от реално използвани услуги от над 15 000 независими крайни потребители в страната. Според сравнителния анализ, мрежата, която постига най-добър резултат – с общо 926 от 1000 възможни точки, е тази на Yettel.

„За да спечелиш този сертификат седем поредни пъти, както се случва при нас, говори за натрупване, постоянство и наистина отлично качество на мобилните ни услуги през всички тези години. А зад това стои много добро планиране във времето, което ни е водило към този успех“, коментира Спас Велинов.

Само през изминалата година компанията инвестира в подобрения на мрежата си на близо 3000 места, като изгражда десетки нови базови станции. Специален фокус поставя върху транспортния компонент на инфраструктурата, развитие на мрежата за достъп с добавяне на нови базови станции, разширение на съществуващите и винаги използване на най-новата възможна технология – 4G и 5G.

Всичко това обяснява и защо успоредно с най-добрия общ резултат, телекомът се класира на първо място и в четири допълнителни подкатегории – надеждност, покритие, глас и времезакъснение. Това на практика означава, че според umlaut мрежата на Yettel се доказва като най-надеждната, с най-добро времезакъснение и най-високо качество на гласа при разговор, а при направените замервания клиентите на телекома не просто са имали покритие, но в най-голяма част от времето са били обслужвани от 4G или 5G.

По думите на Велинов продъжителността и мащабът на анализа са сред нещата, които правят метологията на umlaut обективна и неслучайно, определяна като „златен стандарт“ в индустрията. Другото предимство е, че тя не се фокусира само върху един показател, а разглежда мрежата в нейната цялост и комплексност.

Първия сертификат за най-добра мобилна мрежа Best in Test телекомът получава през 2019 г. Сравнение спрямо този период показва, че общият ръст в трафика през 2023 г. спрямо 2019 г. е близо пет пъти, което отново е показателно за постоянно нарастващото натоварване и потребление на данни.

„Това предполага инвестиции, които да поддържат високото качество. Предполага също и умно управление на ресурсите, балансиране между потребителските очаквания и нуждата от надграждане на инфраструктурата“, посочва Велинов.

Според него, другото предизвикателство, което не бива да се подценява, са прогнозите за недостиг на електроенергия. „Ако преди години в един дом е имало по един телевизор и едно радио, днес към тях се добавят множество електроуреди и поне още няколко електронни устройства, които зареждаме всяка вечер. Създаваме сериозно натоварване от гледна точка на консумация“, казва той.

На дневен ред вече е и AI, който ще ни позволи да оптимизираме процеси и разходи, но ще допринесе и за още по-голям ръст в консумацията на енергия. Това ще ни изправи пред задача от съвсем ново естество – да решим какви мощности ще разширяваме и кои ще приоритизираме.

Затова и политиката към декарбонизация и преминаването към възобновяеми източници на енергия стават все по-ключови. През изминалата година Yettel подписа 10-годишен договор за доставка на зелена енергия. В резултат днес 86% от потреблението на мрежата на телекома се осигурява от 220 хиляди соларни панела, част от най-големия фотоволтаичен парк във Верила планина. По този начин компанията ще спестява над 33 тона въглеродни емисии годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com