Тихи, бързи, умни – електрическите велосипеди са тук!

14571
Тихи, бързи, умни – електрическите велосипеди са тук!
Снимка: Pixabay

Може би вече сте ги забелязали по улиците на София и в страната – бързи велосипеди, които сякаш без сериозни физически усилия на собственика успешно се конкурират със сериозния автомобилен трафик.

Наблюдателите с по-набито око ще забележат дребните разлики – допълнително окабеляване, необичайна пластмасова кутия монтирана на рамката и странно голяма главина на предното или задното колело. За тези които все още не са отгатнали – става въпрос за електрическите велосипеди които отдавна са част от градската среда.

Центърът на София сменя облика си през лятото

София с нова визия. Центърът на столицата сменя облика си през лятото, слага се ред и в строителството. Небостъргачи в столицата ще ...

С помощта на електрически мотор и батерия позволяваща пробег между 50 и 100 км, така наречените e-bikes са на път да завладеят света. И кой не би ги предпочел – всяко нагорнище е детска игра за велосипедиста, а потта по гърба вече не е оправдание да не отидете до работата с колелото. Макар технологията да не е нова, едва през последните 2-3 години батерията свива размера и теглото си, а електрическата част става все по „умна”. Единствената пречка за да не сте се качили вече на електрическо колело е все още високата му цена. В специалирани магазини можете да откриете иновативното превозно средство на цени между 1700 и 10 000 лв. Скъпичко, а?

Е, добрата новина е, че конкуренцията в бранша става все по-силна и цените бавно ще започнат да падат. Новини има и от България – в края на мeсец октомври беше сформирано ново сдружение наречено Клъстер Електромобилност, с главната цел да направи електрическите велосипеди достъпни за всички и по този начин да откаже част от вас от престоя в задръствания.

Чрез синергията на производствени, ИТ и търговски компании, както и с важното съдействие на Висше транспортно училище – гр. София, участниците в Клъстер Електромобилност ще се фокусират върху развитие на електрическите велосипеди в България. Задачата не е лесна предвид голямата преднина на много азиатски и европейски производители, но плановете на сдружението са смели.

Първите модели се очакват през пролетта на 2017г., а за следваюите 3 години се планира дори експанзия на западно-европейските пазари. Стискаме палци скоро да покараме новите колела и да споделим опита ни в ревю за нашите читатели.

Онкологията в София става университетска болница

Специализираната болница за активно лечение по онкология в София добива статут на университетска болница, реши на последното си редовно...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Избирай от селекция безжични слушалки на лизинг без оскъпяване от А1 до края на април

До 30% намаление на книги в Ozone.bg в играта „Петък с Yettel”

Борислав Славов спечели награда БАФТА за музиката към "Baldur's Gate 3" (СНИМКА+ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com