България на "Оскар"-ите: Какъв е българският принос към най-големите американски награди

4995
България на "Оскар"-ите: Какъв е българският принос към най-големите американски награди
Снимка: Getty Images

Еуфорията покрай наградата "Оскар" за документалния филм "Навални", чието създаване ключова роля има и българският разследващ журналист Христо Грозев, е разбираема, макар и да се чуват гласове, че цялата церемония е силно политизирана.

Дори и така да е, на най-голямата американска филмова сцена на 13 март се качи българин, името му бе произнесено на живо, екипът му благодари и уточни, че без него филмът за Алексей Навални нямаше да съществува.

Макар и до момента българин да не е получил "Оскар" за художествени постижения, не са малко нашите сънародници, които са били част от екипа на наградени филми. Понякога имаме българско присъствие дори само като песен - например "Полегнала е Тодора", която звучи в откриващата сцена на "Баншите от Инишерин". Актрисата Мария Бакалова само преди 2 години бе първата българска актриса с номинация за "Оскар" за поддържаща ѝ роля в "Борат 2". Тогава конкурентки ѝ бяха Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сайфред и Юн Ю-джуни.

Отново през 2021 г. продукцията "Дълбоко усещан" с българско участие се бори за "Оскар" за най-добър късометражен филм. Асоциирани продуценти на филма са проф. д-р Илиян Иванова и д-р Дана Проданова. Сценарист и режисьор е Дъг Роланд, а изпълнителен продуцент - Марли Матлин, пише БТА.

Христо Грозев, сн. Getty Images

Първият българин, качил се на сцената на "Долби Тиътър" в Лос Анджелис, е Димитър Маринов. През 2019 г. "Зелената книга" на режисьора Питър Фарели спечели наградата "Оскар" в категорията за най-добър филм на 91-вата церемония за връчване на статуетките. В него актьорът изпълнява второстепенната роля на музиканта Олег. На церемонията на 24 февруари 2019 г., при обявяването на наградата, заедно с целия екип на филма, Димитър Маринов се качи на сцената с българското знаме, затъкнато в джоба на костюма му.

Два филма на Теодор Ушев са били близо до награда "Оскар". На 24 януари 2017 г. Асошиейтед прес и Би Би Си съобщиха, че късометражният анимационен филм "Сляпата Вайша" по едноименния разказ на писателя Георги Господинов е номиниран за "Оскар" за късометражен анимационен филм. Номинираните 5 филма са подбрани сред 69 претенденти. В тази категория са номинирани и филмите "Време на заем" на Андрю Коутс, "Крушов сайдер и цигари" на Робърт Вели и Кара Спелър, "Перла" на Патрик Осбърн и "Свирчо" на Алън Бариларо и Марк Зондхаймър, който печели "Оскар"-а. През 2019 г. филмът на Теодор Ушев "Физика на тъгата" е включен в краткия списък за наградите "Оскар". От 92 филма в предварителната селекция са избрани 10, един от които е "Физика на тъгата" по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът не получава номинация за "Оскар".

До 2017 година "Консервфилм" на аниматора Златин Радев е единствената българска номинация за "Оскар" за късометражен филм. Късометражката от 1990 г. е носител на повече от 20 награди, а за награда "Оскар" е номиниран през 1991 г. През 2010 г. български филм достига до "полуфинала" на "Оскар"-ите в конкуренция с 65 заглавия от цял свят. "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на режисьора Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов е сред деветте претендента за номинации за чуждоезичен "Оскар". БНТ е копродуцент на филма. Филмът не е включен в окончателния списък от пет номинации.

"Лъжат ви! Ето ги истинските!": Как биха изглеждали наградите "Оскар" за българските политици?

Рекламистът Мартин Димитров публикува в своя профил в социалните мрежи алтернативен списък на наградените с "Оскар"-и, но в него са вкл...

Теодор Ушев, сн. Getty Images

Двама българи са били отличавани с "Оскар" за научни и технически постижения и визуални ефекти.

Първият е Георги Боршуков - експерт по специални ефекти в киното, който през 1997 г. по време на специализацията си в САЩ е поканен да стане част от екипа за визуалните ефекти на филма "В какво се превръщат мечтите". Продукцията печели "Оскар" за "най-добри визуални ефекти" на 21 март 1999 г. Георги Боршуков е един от участниците и в екипа, работил по ефектите за филма "Матрицата", който на 26 март 2000 г. печели четири награди "Оскар", като едната е за най-добри визуални ефекти. На 2 март 2001 г. и на 7 февруари 2015 г. Георги Боршуков заедно с Ким Либрери и Дан Пипони получават "Оскар" (сертификат) съответно за техническо постижение за разработване на система за генериране на изображения, позволяващи хореографирано движение на камерата чрез реконструирани с компютърна графика дакери и за технологията Universal Capture на компанията "Esc Entertainment". Георги Боршуков е част и от екипите, работили по визуалните ефекти на филмите "Матрицата: Презареждане", "Матрицата: Революции", "Мисията невъзможна", "Дълбока синева" и "Майкъл Джордан на макс".

На 11 февруари 2017 г. в Лос Анджелис българинът Владимир Койлазов - тогава главен технически директор и съосновател на софтуерната компания "Chaos Group", получава плакет с гравирана фигура на статуетката "Оскар" за цялостния си принос в категорията "Научни и инженерни технологии" за оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray, която е използвана в продукции като "Игра на тронове", "Доктор Стрейндж", "Дедпул" и други. Академията присъжда наградата на новатори, чиито "изобретения допринасят значително за качеството на кинопродукциите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Християна Лоизу в образа на Софи Маринова с категорична победа в "Като две капки вода"

На 93 години Клинт Истууд вече не прилича на себе си (СНИМКА)

Джон Траволта отдаде почит на сина си Джет, 15 години след смъртта му (СНИМКА)

Сцена на ревност: Меган Маркъл елиминира друга жена от принц Хари (ВИДЕО)

Бременната Нели Фуртадо падна лошо на сцената на Coachella (ВИДЕО)

Помните ли Кристиан Костов? Няма да го познаете днес (СНИМКИ)

Подготвя ли Николета Лозанова сватба? (СНИМКА)

Кошмар: Мутри разбили офиса на Ивет Григорова

Стив Бушеми: Българите мислят, че съм Марк Антъни (ВИДЕО)

Няма да повярвате какво направи Рачков за Веселин Маринов (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com