Дървената плоскост, спасила живота на Роуз от "Титаник", бе продадена за немислима сума

900
Дървената плоскост, спасила живота на Роуз от "Титаник", бе продадена за немислима сума
Снимка: 20th Century Studios

Плаващото парче дърво, което спаси живота на героинята Роуз от "Титаник", беше продадено на търг за 718 750 долара.

Още от излизането на филма почитателите се чудят дали дървената плоскост е била достатъчно голяма, за да побере и възлюбения ѝ Джак, спасявайки го от смърт в ледените води.

Според описанието му въпросният реквизит е "предизвикал много дебати сред феновете". Давайки повод за още разисквания, организаторите на търга посочват, че дължината на плоскостта е 2,4 метра, а широчината ѝ - 1 метър. 

Още: В кой океан е потънал корабът Титаник

Продажбата на "спорния" артикул беше осъществена по време на търг на реквизит и костюми, собственост на веригата ресторанти и курорти "Планета Холивуд". 

В блокбастъра измисленият персонаж Джак, изигран от Леонардо ди Каприо, настоява, че плоскостта - част от рамката на врата, е достатъчна да побере само неговата възлюбена Роуз (Кейт Уинслет). Тя се спасява, но Джак намира гибелта си в ледените води на Атлантически океан.

Снимка: Getty Images

Още: "100 пъти по-страшно": Потребители се ужасиха от това как всъщност може да е потънал "Титаник" (ВИДЕО)

В епизод на "Ловци на митове" от 2012 г. режисьорът на "Титаник" Джеймс Камерън разкри, че получава десетки имейли на ден, в които Роуз е наричана "егоистка" заради сцената, а Джак - "идиот". Камерън се опита да сложи край на дебата, казвайки, че героят на Ди Каприо е трябвало да умре според сценария. "Може би попрецакахме нещата и дъската трябваше да е малко по-малка, но човекът беше обречен", каза режисьорът. 

През 2022 г. Джеймс Камерън отново се опита да потуши предположенията дали смъртта на Джак е била ненужна, провеждайки т.нар от него научно изследване. В рамките му е направен задълбочен анализ от експерт по хипотермия. В изследването се включват и двама каскадьори със същата телесна маса като Ди Каприо и Уинслет. Те са екипирани със сензори и са поставени в ледена вода, за да се тества по различни начини дали и двамата могат да оцелеят чрез различни методи. Отговорът е "Не".

Камерън се позовава и на друга, не толкова научна обосновка, казвайки: "Джак трябваше да умре. Това е като Ромео и Жулиета. Това е филм за любовта, саможертвата и смъртта. Любовта се измерва със саможертвата".

Реквизитът, който често е бъркан с врата, е базиран на цялостно парче отломки, спасено от трагедията през 1912 г., според организаторите на търга от "Heritage Auctions".

Другите филмови артикули, продадени на търга

Снимка: Paramount Pictures

Сред останалите лотове, продадени на аукциона, беше и камшикът от "Индиана Джоунс и храмът на обречените", който смени собственика си срещу сумата от 525 000 долара. 

Костюм на Спайдърмен, носен от Тоби Магуайър, беше продаден за 125 000 долара. Същата цена беше платена и за брадвата, използвана от Джак Никълсън в "Сиянието", както и за роклята от шифон на Кейт Уинслет от финала на "Титаник".

Още: Кейт Уинслет призна: "Титаник" скапа живота ми

Сценарият на Харисън Форд от "Междузвездни войни" намери купувач срещу 10 000 долара, а сценарии от хитовия сериал "Приятели", открити в кошче за боклук, бяха продадени за 22 000 долара. За бластера на Кари Фишър в "Завръщането на джедаите" бяха платени 150 000 долара.

От "Heritage Auctions" отбелязват, че общата сума възлиза на 15,68 милиона долара, което прави търга на реквизит и костюми един от най-успешните по рода си, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

След "Ергенът": Кристина и Мария признаха какво мислят за Алек (СНИМКИ)

Участници в "Игри на волята" станаха родители (СНИМКИ)

Любимка на шеф Ангелов напусна Hell's Kitchen (СНИМКA)

Неочаквано в "Ергенът" две дами останаха без роза. Вижте кои (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com