Филми за Хелън Хънт и Боби Фишър откриват фестивала So Independent

13372
Филми за Хелън Хънт и Боби Фишър откриват фестивала So Independent

Третият фестивал за независимо кино "So Independent" 2012, който стартира на 25 октомври, ще бъде открит с два филма. В Cinema City зрителите ще могат да избират между "Сеанси" (The Sessions) на режисьора Бен Люин, и документалната биография "Боби Фишер срещу светa" (Bobby Fischer Against the World), съобщиха организаторите.

Лентата "Сеанси" спечели наградата на публиката за режисура, специалната награда на журито за цялостно изпълнение на актьорския състав и специалната награда на журито за игрален филм на тазгодишното издание на фестивала на Робърт Редфорд - Sundance Film Festival. В "Сеанси" ще гледаме Джон Хоукс, Уилям Х. Мейси и Хелън Хънт. "Боби Фишер срещу светa" (Bobby Fischer Against the World), е първата документална биография на ексцентричния гений от беден произход, който изгрява и завладява световната публика с победата си над руснака Борис Спаски в пика на Студената война. Редки архивни кадри и проницателни интервюта с най-близките му разгръщат тази завладяваща история за буйния възход и падението на един гений.

На "So Independent" се очаква да присъства новият посланик на САЩ в България, Н. Пр. Марси Рийс. Тя ще дойде на откриването в компанията на съпруга си.

Освен посланика, специално за премиерата на "Боби Фишър срещу света" пристигат Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, Силвио Данаилов, президент на Европейския шахматен съюз и Кирсан Илюмжинов, президент на световната шахматна организация ФИДЕ. Сред гостите от САЩ се очаква да присъстват - Джъстин Сласа, продуцент на "Един до друг" (Side by side); Лорън Хамъндс, представител от "Tribeca Film Festival" и Мубашир Мохи-уд-Дин - композиторът на музиката на "Долината на светците" (Valley of Saints).

Фестивалът "So Independent" ще се проведе между 25 октомври и 4 ноември в кината "Люмиер", "Дом на Киното", "Евро Синема", "Синема Сити" и "Зала 1" на НДК. Фестивалът се провежда с подкрепата на фондация "Америка за България".

Редактор: Десислава Симова

Качествена музика и вкусни изкушения на Киномания 2012

Автентичните балкански ритми ще звучат на откриването на Киномания на 8 ноември в зала 1 на НДК. Организаторите са подготвили концерт с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com