Ярост в Русия: Призиви за бойкот на "Евровизия" заради песента на Украйна

2837
Ярост в Русия: Призиви за бойкот на "Евровизия" заради песента на Украйна

Докато Украйна се радва на победата си на "Евровизия" с песента "1944", официални представители на Русия и проправителствени медии призоваха за ответен удар.

Песента на Джамала от Украйна предизвика гнева на Москва заради политическата си обремененост, насочена според мнозина срещу Кремъл заради текста на песента, разказващ за депортациата на кримските татари.

Редица официални лица вече предлагат Русия да бойкотира конкурса следващата година, който трябва да се проведе в Украйна, пише "Телеграф".

Франц Клинчевич, председател на Федералния съвет по отбрана, заяви, че "ако нищо не се промени в Украйна до следващата година, Русия трябва да откаже да участва".

Медиите, приближени до Кремъл, обявиха руския участник Сергей Лазарев за победител и заклеймиха конкурса като нагласен.

Филип Киркоров, който беше в делегацията на Лазарев, също прие новината за поражението на Русия тежко. Той заяви, че Джамала е спечелила заради новата система за гласуване на конкурса, докато всъщност победител е трябвало на бъде Лазарев.

Според депутата Елена Драпеко загубата на Русия се дължи на "информационната война", която се води срещу страната.

"Това е част от пропагандата и информационната война срещу Русия. Тук говорим за генерална демонизация на Русия - как всичко, свързано с нас, е лошо, как всичките ни атлети взимат допинг, как самолетите ни нарушават въздушното пространство на други държави... Естествено, всичко това даде отражение и на "Евровизия", заяви Драпеко.

Алексей Пушков, шеф на комитета по външна политика към Държавната Дума, допълни, че "Евровизия" се е превърнала в поле на политически битки.

През март Русия призова организаторите на "Евровизия" да забранят песента на Джамала с мотива, че тя има за цел да дискредитира Москва и нейната политика в Крим. Организаторите обаче позволиха на Украйна да участва с "1944" без да оповестяват мотивите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com