Продадоха пръстен на Тупак Шакур за рекордните 1 милион долара

1363
Продадоха пръстен на Тупак Шакур за рекордните 1 милион долара
Снимка: iStock

Пръстен с корона от злато, рубини и диаманти, носен от рап легендата Тупак Шакур по време на последната му публична изява, беше продаден за 1 милион долара на търг в Ню Йорк. Печелившата оферта беше доста над оценката на Sotheby's преди продажбата (200 000 - 300 000 долара) и се превърна в най-ценния хип-хоп артефакт, продаван някога, съобщиха от аукционната къща. Кръстницата на рапъра Яасмин Фула обяви пръстена за продажба.

Роденият в Ню Йорк рапър носи бижуто по време на последната си публична поява на видео музикалните награди на MTV на 4 септември 1996 г. Той беше застрелян от неидентифициран нападател при стрелба от кола в Лас Вегас само дни по-късно - на 13 септември, когато бе едва на 25 години.

Шакур, чиито хитове включваха "California Love", е проектирал пръстена в продължение на няколко месеца, съобщи Sotheby's. Шакур е повлиян от политическия манифест на италианския философ от 16-ти век Николо Макиавели - "Принцът", който той прочита, докато е в затвора по обвинения в сексуално насилие. Тупак моделира дизайна на короните по пример на средновековните крале на Европа, добавя Sotheby's.

Още: Откриха ли убиеца на Тупак? Полицията в Лас Вегас е започнала обиски

Бижуто е гравирано с надписа "Pac&Dada 1996", което е препратка към приятелката му Кидада Джоунс. Продажбата беше част от специален хип-хоп търг за отбелязване на 50 години от създаването на жанра, който се навършва през август тази година. Шакур е смятан за един от най-великите рапъри на всички времена, като е продал 75 милиона записи. Той беше централна фигура в базираната в Лос Анджелис хип-хоп сцена на Западния бряг, която враждуваше с конкурентни рапъри от Източния бряг в Ню Йорк.

Убийците му така и не бяха заловени и теориите за това кой е отговорният отдавна изобилстват. Убийството на Шакур беше последвано шест месеца по-късно от застрелването на рапъра от Източното крайбрежие Кристофър "The Notorious BIG" Уолъс. Мнозина вярват, че двамата са били убити като част от съперничество между техните музикални лейбъли - базираната в Лос Анджелис Death Row и нюйоркската Bad Boy Entertainment. Но някои музикални историци казват, че съперничеството е било преувеличено по бизнес причини, пише БГНЕС.

Припомняме, че миналата седмица полицията в Лас Вегас претърси частен дом като част от продължаващото разследване на убийството на Шакур.

Тупак Шакур получи посмъртно своя звезда на Алеята на славата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Готова е да разкаже всичко: Дженифър Анистън пише мемоари

Осъдиха Бритни Спиърс да плати над 2 милиона долара на баща си

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

След "Ергенът": Кристина и Мария признаха какво мислят за Алек (СНИМКИ)

Участници в "Игри на волята" станаха родители (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com