"Инвестбанк" е глобена с 260 000 лева заради теч на сярна киселина в Смядово

2162
"Инвестбанк" е глобена с 260 000 лева заради теч на сярна киселина в Смядово

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Шумен санкционира дружеството „Инвестбанк“ АД за теч на сярна киселина във река Смядовска през септември 2015 година.

На дружеството през януари т.г са наложени две наказателни постановления на дружеството. Те са за имуществени санкции в размер на 10 000 лв. и 250 000 лв.

ВиК-Златни пясъци отнесе глоба за замърсяване на Черно море

Две дружества, замърсявали Черно море с нерегламентирано заустване на отпадъчни води, са били глобени през октомври от варненската екои...

Първото постановление е за неизпълнение на задължително предписание от 28 май 2015 г. за предприемане на мерки за предотвратяване на теч от резервоар за съхранение на сярна киселина.

Второто наказателно постановление на РИОСВ-Шумен е, че дружеството е допуснало неразрешено изпускане на опасни химични вещества – сярна киселина в язовир Качица.

Наказателните постановления не са влезли в сила и подлежат на обжалване.

Случаят с разлива на сярна киселина в Смядово излезе наяве, след като граждани сигнализираха, че река Смядовска е оцветена в жълто, а около нея се усеща остра миризма. Впоследствие стана ясно, че течът е от корозирала цистерна, разположена на площадка в района на бившите химически заводи в Смядово. Веднага бе приведен в действие план за защита при промишлени аварии, пише още Topnovini.bg. Киселината бе разредена с вода до достигане на безопасна концентрация.

В Русе организират протестно шествие заради замърсяването на града

Група русенци организира във Фейсбук протестно шествие заради замърсяването на града. Събирането е насрочено за 18 ч. утре пред Халите....

Оказа се, че собственик на терена е Инвестбанк АД. От финансовата институция тогава заявиха, че са придобили обекта „Завод за екологична чиста преработка на петролни отпадъци”, но цистерната на територията на завода не се числи към придобитите активи. Въпреки това обаче, банката бе актувана от екоинспекцията.

Снимка: БНР

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен