Жителите на Хитрино завеждат искове за милиони левове срещу превозвачи

2994
Жителите на Хитрино завеждат искове за милиони левове срещу превозвачи
Снимка: Камен Зартов

Пострадалите от взрива на гара Хитрино завеждат искове за над 10 млн. лв. срещу превозваческите фирми "Булмаркет ДМ" ООД, "Булмаркет рейл карго" ЕООД и Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Припомняме, че на 10 декември м.г. сутринта при навлизане в района на гарата се взриви цистерна от жп композиция, което причини смъртта на 7 души, други 39 бяха ранени, а много къщи бяха напълно или частично разрушени.

Хитрино подготвя 12 проекта за еврофинансиране

Община Хитрино подготвя 12 проекта, с които да кандидатства пред еврофондовете за подобрение на инфраструктурата в пострадалото село от...

"Внесохме в Софийския градски съд искови молби от наследниците на всички починали при трагедията, както и от най-тежко пострадалите от тях с обща цена на исковете от над 6 млн. лв.", каза адвокат Николай Димитров от Шумен пред в. "Сега".

Кантората му е упълномощена да представлява наследниците на всички жертви и всички пострадали. Той обяви, че цената на исковете ще надхвърли 10 млн. лв. Ще последват искове и от по-леко пострадалите, а после и от бизнеса в Хитрино, посочи той. По заведените дела няма да се дължи държавна такса, защото ищците се позовават на текст от ГПК, който ги освобождава, когато са в затруднено материално положение, обясниха от кантората.

"Кантората ни бе принудена да се обърне по съдебен път за решаване на казуса, тъй като продължилите преговори с фирмите "Булмаркет ДМ" ООД и "Булмаркет рейл карго" ЕООД не дадоха необходимия резултат", пише в официално съобщение от кантората. Във вече внесените искови молби се посочва, че причината за настъпилото събитие е високата скорост на композицията от около 80 км/ч, въпреки че входният светофар по скоростната сигнализация е сочел, че в гарата трябва да се навлезе със скорост не повече от 40 км/ч. "Това се дължи на комплексни неизпълнения на задължения на служители на двете предприятия ответници - "Булмаркет ДМ" ООД и на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, за съвместно обезпечаване на безопасността на осъществявания от "Булмаркет рейл карго" ЕООД превоз през въпросния ден", посочват ищците. В исковете се твърди, че "Булмаркет ДМ" ООД е реалният възложител на превоза като едноличен собственик на капитала на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, а и двете компании са имали служители със съвместни задължения за осигуряване на безопасността и извършването на превоза през въпросния ден.

Пострадалите съдят солидарно и НКЖИ, защото трагедията е настъпила и "поради влошеното състояние на жп инфраструктурата, за което отговаря държавното предприятие". Съгласно Закона за железопътния транспорт НКЖИ отговаря за стопанисването и поддръжката на релсите, а в случая е налице проявено бездействие относно поддръжката в района на гара Хитрино, се твърди в съобщението на адвокатската кантора.

До края на април започва строежът на новите къщи в Хитрино

До края на следващия месец трябва да започне строежът на новите типови къщи в Хитрино. Новите къщи бяха предложени от Камарата на строи...

По делата ще бъде привлечена като трето лице помагач и Изпълнителната агенция "Железопътна администрация". Тя е издала лиценз за превозвача "Булмаркет рейл карго" ЕООД. В исковите молби се твърди, че са били налице "нарушения от страна на агенцията, които са се изразявали в това, че е допуснала издаването на лиценз за тази фирма в противоречие със законовите изисквания за капиталова адекватност, финансов ресурс, материална база и кадрови и професионален потенциал". Ако съдът осъди "Булмаркет рейл карго" ЕООД и сумите не могат да бъдат събрани от това дружество, те ще бъдат поискани от Министерството на транспорта.

Срещу "Булмаркет рейл карго" ЕООД имало заведено изпълнително дело за над 2 млн. лв. по обезпечение на исковите молби от част от пострадалите лица, съобщават още от адвокатската кантора. Оказало се, че фирмата няма никакви активи и материална база освен 100 000 лв. и един локомотив. "В процедурата по получаване на лиценза тя е декларирала, че разполага със значителен материален и финансов ресурс, представила е внушителна финансова прогноза за своята дейност, която явно не е изпълнена", твърди адвокатското дружество.

Всички опити да се вземе становище от фирмите "Булмаркет ДМ" ООД и "Булмаркет рейл карго" ЕООД вчера се оказаха неуспешни. На повечето телефони, които могат да бъдат открити в интернет и в Търговския регистър, не отговаряше никой. Само от първата фирма, която е с адрес в Русе, вдигнаха един телефон, но казаха, че те не знаят за какво става дума и не са оторизирани да дават мнения. До снощи и от НКЖИ нямаха официално становище по исковете. Очаква се да излязат с позиция днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен