Няма население места без ток в Шуменско

9074
Няма население места без ток в Шуменско
Снимка: БГНЕС

Към момента ситуация в област Шумен е нормална и няма опасност за населението. Това съобщиха от областната администрация.

Язовир „Тича” е с обем от 316 млн. 400 хил. куб. м. вода, изпуска се превантивно с 32 куб.м/сек. и прелива през преливника с минимално количество вода. Язовирите в община Върбица - Конево, Менгишево, Бяла река и Маломир преливат много слабо. Не преливат язовирите Янково и Станянци. Под наблюдение са язовирите в община Нови пазар Тръница и Сечище, които също не преливат.

Положението в Шумен се затруднява от падналия дъжд

Яз. „Тича“ е с повишено ниво и се очаква да започне преливане в следващите часове. Информацията съобщи инж. Наско Канавров ...

Нивото на река Камчия в най-ниската точка при село Бял бряг се понижава и към момента е на 2.4 метра под короната на дигите. Река Суха, която застрашава пътя Шумен-Смядово, е на 50см. под нивото на асфалта. Река Врана се прибира в коритото си.

Няма населени места без ток и вода. Обстановката в област Шумен се следи непрекъснато и няма опасност за населението. Късно снощи областният управител Донка Иванова и заместник-областният управител Петко Шаренков са провели среща със заместник-министъра на околната среда и водите Павел Гуджеров и на място, заедно с изпълнителния директор на „Напоителни системи“, са се запознали с обстановката на язовир Тича.

Обсъдени са конкретни мерки за недопускане на кризисна ситуация. Късно снощи е проведено заседание на кризисния областен щаб за защита при бедствия, информира агенция "Фокус".

По разпореждане на областния управител Донка Иванова, кметовете на общините Шумен, Велики Преслав, Каспичан и Смядово са уведомени и им е разпоредено да създадат организация за наблюдение на нивата на реките и язовирите, да бъдат приведени в готовност общинските щабове за защита на населението, както и своевременно да се докладва информация за обстановката.

Няколко язовира в Шуменско и Търговищко се изпускат контролирано

Няколко язовира на територията на областите Шумен и Търговище се изпускат за освобождаване на свободен обем. Информацията съобщи главни...

Язовир „Тича” прелива с 11-12 куб.м/сек, съобщи инж. Наско Канавров, началник сектор „Шумен“ към Басейнова дирекция – Варна. Водоемът покачва обема си съвсем бавно, на този етап опасност от наводнения няма, уточни той. Продължават да преливат и няколко язовира, но като цяла засега обстановката е спокойна. Инж.Канавров посочи, че спадат и нивата на реките Врана и Камчия. Спаднало е нивото на реката, която минава покрай кв.Макак и продължава в посока Мътница - Мадара и водите са се прибрали в коритото. Това съобщи Красимир Косев, главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението”. Река Камчия също е понамалила нивото си. Нощта е преминала под напрежение, посочи Красимир Косев, като непрекъснато са били обхождани критичните участъци на територията на община Шумен, но не е имало ситуации, които да застрашават населението.

Продължава наблюдението на водните обекти, успокояващо е спирането на валежите за момента, посочи Косев, но той не изключи евентуално усложняване на обстановката при нови интензивни дъждове, информират от областната администрация в Шумен. 

Река Врана при село Кочово е в коритото си. Стилиян Добрев, кмет на населеното място, заяви, че нощта е преминала спокойно, няма ново покачване на реката и засега няма опасност от прелее през дигите. Има обаче засегнати земеделски земи, които са наводнени. Това са засети площи, обработени с тор, което означава загуба за стопаните. Обстановката към момента е нормална, но остават притесненията от нови интензивни валежи, които биха повишили отново водите на Врана, посочи Стилиян Добрев. 21 л/кв.м валежи са паднали в Смядово през последното денонощие. Това съобщи Лили Велева, ръководител на Хидрометеорологичната обсерватория. В района на Хърсово са измерени близо 20 литра, близо 16 литра в района на Шумен и района на Венец. В Царев брод са отчетени 16,8 литра, 18 литра в Тодор Икономово, 14 литра в Риш. Най- малко са валежите във Велики Преслав- 11 л/кв.м, 13 л/кв.м в Нови пазар и 8 л/кв.м във Върбица. Месечната валежна норма за област Шумен е надвишена още през предходното денонощие, а дъждът от последните 24 часа е вече над тази норма, посочи Лили Велева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен