Общественият съвет за Хитрино разпредели първите пари от дарения - за храна

3398
Общественият съвет за Хитрино разпредели първите пари от дарения - за храна
Снимка: Камен Зартов

Общо 160 000 лева ще отидат за топъл обяд в Хитрино през следващите четири месеца. Това означава по 40 000 лева на месец. Решението е на Обществения съвет за Хитрино, който на свое първо заседание направи отчет на събраните досега средства. В съвета членуват 11 жители на селото.

Досега са събрани 1 967 495 лева от дарения. От тази сума 937 730,54 лева са от директни дарения по банкови сметки, а останалите – от SMS кампанията. Очаква се дарение от голям корпоративен дарител, с което сумата със сигурност ще прехвърли 2 млн. лева.

На ден в Хитрино са необходими по 10 - 15 доброволци

И по време на празниците в Хитрино продължава постепенното възстановяване на нормалния ритъм живота, а жителите на селото бавно се възс...

По думите на кмета на Хитрино Нуридин Исмаил пред БНТ вече има данни какви са пораженията след взрива в средата на месец декември. Обследвани са 167 къщи, като при 70 трябва да бъде направен основен или частичен ремонт. 9 къщи са напълно унищожени от взрива, а 11 са с толкова тежки поражения, че трябва да бъдат съборени.

Исмаил уточни, че що се отнася до предоставената от Европа помощ, то Хитрино ще трябва да кандидатства с проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Имаме свое виждане и ще го представим, каза Исмаил. Общо държавата и ЕС отпускат 30 млн. лева.

По думите на социалния министър Зорница Русинова с 5-те млн. лв., които министерството ѝ предоставя за Хитрино, ще се изготви цялостен пакет за подпомагане на семействата и със социални помощи и там, където е нужна рехабилитация или допълнително лечение на пострадали, възстановяване на щетите, които са предмет на конкретна оценка на всяко домакинства от Междуведомствената комисия. Средствата са част програма, която е насочена към подпомагане на семействата, които са пострадали от община Хитрино. Помощта е предоставена на общината още на 14 декември.

В първия етап се прави оценка на нуждите от социално подпомагане и най-необходимите пакет от мерки, от които семействата имат необходимост. Има възможност за семейства, които могат да бъдат подпомогнати при оценка от социални работници и от междуведомствената комисия, която стартира вече работа под ръководството на общината. В рамките на 6 месеца семействата ще получават до 500 лв. допълнителна социална помощ.

Заседава Общественият съвет за управление на средствата за Хитрино

Националната кампания на БЧК набра близо 2 млн. лева за подрекрепа на пострадалите от Хитрино. Повече от 1 милион SMS-а на телефон 146...

„Междуведомствената комисия започна работа през тази седмица, за да се направи оценка на щетите. Този етап е през първите 6 месеца и останалата част от възстановяване на щетите и социално подпомагане, където има необходимост ще продължи до 2 години. В Междуведомствената комисия участват представители на общината, ДНСК, Камарата на архитектите, социални работници. Вече има 70 заявления. Около 80% от заявленията са за възстановяване на щети. Има няколко, които са за подпомагане на семейства на починали техни близки или 3,4 за социално подпомагане на семейства, които са пострадали”, уточни Зорница Русинова.

Според председателя на БЧК Христо Григоров към 20-ти януари ще е ясно по-подробно кой от какво има нужда като помощ. Той увери, че разпределението ще е напълно прозрачно. Григоров е в обяснителен режим, откакто излезе информация, че с даренията за Хитрино БЧК е си е купил 5 джипа BMW X5.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

С огромна разлика: Кандидатът на БСП спечели балотажа в Шумен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен