Откриха паметника на Тодор Колев в Шумен

251537
Откриха паметника на Тодор Колев в Шумен
Снимка: Радио Шумен

 

Стотици шуменци присъстваха днес на официалното откриване на паметника на Тодор Колев в Градската градина в Шумен.

За събитието дойде синът на великия актьор Александър. На откриването присъстваха кметът Красимир Костов, депутатът Любомир Христов, скулпторът и създателят на идейния проект доц. Младен Младенов, Владислав Григоров, председател на инициативен комитет „Народ“, организирал дарителската кампания и др. Да почетат именития актьор се събраха и над 300 шуменци и гости на града, приятели и близки на актьора, общественици и представители на бизнеса, информира Shum.bg.

Откриват статуята на Тодор Колев в Шумен в петък

Паметникът на забележителния български актьор Тодор Колев беше монтиран в Градската градина на Шумен днес. От 18:30 часа този петък пре...

Актьорът канел приятелите си на всички свои премиери. В Шумен Тодор Колев идвал да си почива след участие в снимките на филм, разказва Нова телевизия.  

„Няма да забравя като се върна точно от Пурко – как се казваше – филма „Господин за един ден”. Беше много отслабнал и говореше от забавната страна - как е стоял на жегата, как е бил целия напудрен и това прасенце, вика: „Мама му!”... И все виках на моите оператори – и до довечера да свършите, защото утре няма да ме намерите да ме цапате пак”, спомня си Мария Табакова – съпруга на най-добрия приятел на Тодор Колев.

В началото на 2013 г. Владислав Григоров - председател на инициативния комитет "Народ", създаде страница в една от социалните мрежи в интернет с цел събиране на средства за изграждането на паметник на родения в Шумен актьор. До края на годината от частни дарители бяха събрани около 10 000 лева, а в началото на 2014 г. още 60 000 лева предостави шуменска фирма, разказва БТА.

Бронзовият монумент е с височина 205 сантиметра, тежи около 650 кг и представя артиста в една от най-разпознаваемата му роля - с цигулка и бомбе. Втората част от композицията е филмова лента от бронз, която се намира зад статуята на актьора.

Започна изграждането на паметника на Тодор Колев в Шумен

Изграждането на паметника на един от най-обичаните български актьори - Тодор Колев, е вече в своя ход, съобщи БНР. Необходимата сума за...

Автор на монумента е Младен Младенов.

Паметникът в Градската градина на Шумен е до известното в миналото заведение "Казиното", където Тодор Колев е работил като музикант.

Общината в Шумен дава безвъзмездно близо тон месинг за паметника на Тодор Колев

800 килограма месинг за паметника на Тодор Колев ще бъдат дарени от Община Шумен. Единодушното решение бе взето от общинските съветниц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен