Всички цистерни са обезопасени след инцидента в Хитрино

931
Всички цистерни са обезопасени след инцидента в Хитрино
Снимка: МВР

След намесата на екипа от газови инженери и оператори от фирма „Булмаркет ДМ“ ООД и първоначално обезопасяване на цистерните на мястото на самия инцидент в Хитрино, бе взето решение за изправяне, натоварване и транспортиране на дерайлиралите цистерни до каменна кариера „Златна Нива“ в близост до село Хитрино.

Това се казва в позиция на „Булмаркет ДМ“ ООД във връзка с направени публикации в социалните мрежи по време на Новогодишните празници за съдбата на цистерните от трагичният жп инцидент на гара Хитрино и едва ли не внушаване на „захвърляне, безстопанственост и безхаберие на опасни цистерни“.

В каменната кариера „Златна Нива“ на 27.12.2016 г. започна тяхното окончателно обезопасяване. Процедурата включваше освобождаване на остатъчното налягане от цистерните, което след първоначалното такова бе 2-3 атм и бяха предприети стъпки по инертизиране на средата с газообразен азот. След неколкократно инертизиране същите бяха обезопасени и започна тяхното транспортиране до място на отговорно пазене съгласно възлагателно постановление на Окръжна прокуратура Шумен от 27.12.2016.

Съгласно заповед на областния управител на област Шумен, на фирмата бе даден срок за извеждане на цистерните от границите на областта, като бяха пренебрегнати всички наши искания за нормален технологичен срок за инертизиране и натоварване, което наложи работа при изключително тежки метеорологични условия.

С помощта на Областен управител на област Русе, бяха прегледани няколко площадки за временно съхранение на обезопасените цистерни като веществени доказателства и като най-удачен ни бе посочен теренът на който са разтоварени.

Съдът пусна под гаранция главния машинист на влака от Хитрино

Ако до 7 дни главният машинист на влака убиец, дерайлирал в Хитрино, Димитър Михнев внесе гаранция от 10 000 лева, може да бъде пуснат ...

От момента на разтоварване на първата цистерна бе организирана и тяхната охрана от лицензирана охранителна фирма. Днес до края на деня ще бъдат поставени ограждения за недопускане на външни неоторизирани лица в близост до цистерните, тъй като същите представляват веществени доказателства.

Осъзнаваме интереса върху тези цистерни и случилото се и искаме да Ви уверим, че към настоящия момент цистерните са инертирани, абсолютно безопасни, налягането в тях е атмосферното – 1 атм. и представляват метален скрап, противно на всички опити в някои медии и социални мрежи за манипулация на общественото мнение и създаване на напрежение и негативни усещания.

До момента фирмата е извършила изключително много дейности, възложени от Кризисният щаб за ликвидиране последствията от тежката жп авария, като източване, изправяне, преместване и обезопасяване на цистерните!

„Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД оказва и ще продължи да оказва пълно съдействие на разследващите органи за изясняването на причините за голямата трагедия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен