Глоби за домашни кучета без документи в Сливен

9066
Глоби за домашни кучета без документи в Сливен
Снимка: Thinsktock/Guliver

Кампания за регистрация на домашните кучета започва сред собствениците в община Сливен. Всяко едно домашно животно трябва да има паспорт и да бъде регистрирано в общината, за да е законно притежанието му. Инспекторите на общината ще информират притежателите на кучета за това как могат да регистрират своя любимец, съобщава Дарик нюз.

„Документите доказват, че кучето има собственик, който се грижи за него и носи отговорност за отглеждането му“, коментира заместник-кметът Иван Манчев, като се позова на Наредба за притежаване, отглеждане, контрол и регистрация на животни на територията на община Сливен.

В Казанлък тровят поголовно кучета

Тровенето на бездомни кучета продължава. Входа на парк "Тюлбето" в Казанлък се е превърнал в своеобразно гробище на кучета, предаде Б...

Регистрацията на домашното животно се извършва от длъжностно лице в отдел „Екология” след подаване на декларация от името на собственика и плащане на такса в размер на 20 лева годишно. При регистрация в 10-дневен срок от придобиването на животното собственикът ползва отстъпка в размер на 25% от дължимата такса.

Паспортът на домашния любимец се издава и попълва от практикуващ ветеринарен лекар. Той предоставя ежемесечно данни от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ и в Община Сливен. На база предоставената информация общината поддържа собствена база данни за домашните кучета.

От плащане на такса са освободени, след представяне на съответния документ, собствениците на кучета, предназначени за водачи – кучета на инвалиди, служебни кучета – в организациите на бюджетна издръжка и използваните кучета за опитни цели. Не плащат такса собствениците на кучета, които се използват от БЧК, кастрирани кучета, ловни кучета, както и притежател на куче с микрочип за първата година от неговото регистриране.

Инспекторите на община Сливен имат право и ще санкционират притежателите на домашни животни без документи. Тя е в размер на 20 лева за физически лица и 50 лева – за юридически лица и еднолични търговци.

Кучета диагностицират рак с 90% точност

Ново изследване показва, че обучени германски овчарки са в състояние със забележителна точност да различат миризмата на химическите в...

Всяко бездомно куче трябва да бъде кастрирано, обезпаразитено и ваксинирано против бяс. Обработеното по този начин куче се маркира с чип, който е видим знак на ухото и означава, че всички мерки за неговата безопасност са взети. Община Сливен работи по Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и има сключен договор с оторизирана фирма за обработване на безстопанствени животни по формулата „Улавяне, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, кастриране и връщане на място” съобразно световния опит за намаляване на броя на скитащите кучета, който е хуманен и ефективен.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com