Три училища в Сливен ще приемат ученици по четири нови професии

14581
Три училища в Сливен ще приемат ученици по четири нови професии
Снимка: интернет

Три сливенски училища предлагат разкриването на паралелки по четири нови специалности. Те бяха одобрени на провелото се заседание на Постоянната комисия по заетост в Областна администрация.

Предложените професии са сред търсените на пазара.

Добрият, Лошият и Злият или сюита за гето и град Сливен

Едва ли има човек, който няма какво да разкаже за ромите в Сливен. Статистиката през последните три десетилетия показва трайна тенденц...

СУ „Пейо Яворов“ е дало заявка за паралелка по информационно осигуряване, СУ „Константин Константинов“ за паралелка по специалността „спедиция, транспортна и складова логистика”. Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ е заявила разкриването на две нови паралелки - по социални дейности и за екскурзоводи.

За Actualno.com директорката на СУ „Константин Константинов” Весела Паскалева каза, че са се насочили към разкриването на паралелка по спедиция заради перспективите на тази професия. Дефицитът от спедиторски кадри и на европейско ниво е много голям, изтъкна тя. Новата специалност съчетава обучение по транспорт и икономика, заедно със засиленото изучаване на английски език. „За нас е важно да предлагаме и внедряваме не самоцелно професионално обучение, а такова, в което има смисъл”, подчерта Паскалева. И допълни, че предстоят серия от срещи по кариерно развитие със седмокласниците и техните родители, в които ще се включат и представители от Националната асоциация на спедиторите.

„В община Сливен има дефицит на професионални екскурзоводи и това беше един от мотивите ни да се насочим към тази нова специалност”, каза за Actualno.com директорът на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” Жельо Радев. Той посочи, че двете големи туроператорски фирми в региона са подкрепили официално предложението на училището. Що се отнася до специалността „сътрудник в социалните дейности”, тя е едно от трите професионални направления, допустими за профила на гимназията, поясни Радев. Според него тази специалност е доста перспективна, тъй като у нас има дефицит на професионалисти в сферата на социалните услуги. Освен това съществуват редица възможности за надграждане в следваща образователна степен, а реализацията ще е все по-добра, предвид демографските процеси у нас. Сливенската хуманитарна гимназия е и едно от първите средни училища в България, в което се предлага изучаването на китайски език.

Директорката на СУ „Пейо Яворов” не бе открита за коментар по мотивите и естеството на новата специалност „информационно осигуряване”, която ще търси популярност през новата учебна година.

Иновация: Община Сливен подготвя създаването на единна карта на подземната инфраструктура

Община Сливен стартира процедура за създаването на специализирана карта на подземната инфраструктура на града. До момента всяка юридич...

След одобрението на Постоянната комисия по заетост, предстои в края на март новите паралелки да бъдат защитени пред МОН, каза за Actualno.com Боян Аксаков, началник на Регионалното управление по образованието в Сливен.

През учебната 2019/2020 година 20 средни училища и гимназии в област Сливен ще извършат държавен прием на близо 2000 ученици. Заявени са общо 25 профилирани и 48 професионални паралелки.

„Предложенията са съобразени с критериите на Министерството на образованието и науката за насочване на приема в СТЕМ-специалностите (обучение чрез наука, технологии, инженерство и математика) и в професионалното обучение“, изтъкна още Боян Аксаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com