Кметът на Казанлък: През 2018 г. искаме да представим града по най-добрия начин

5585
Кметът на Казанлък: През 2018 г. искаме да представим града по най-добрия начин

Интервю с кмета на град Казанлък Галина Стоянова

Г-жо Стоянова, провеждате тридневен национален музикален фестивал, посветен на композитора Петко Стайнов. Кои от събитията в него са най-очаквани от културната общественост на града?

Хоровият фестивал е един от най-очакваните, защото и тази година ще участват хорове от цялата страна, включително от Гърция, от град Дидимотико. Ще се изяви църковният хор на катедралния храм в Дидимотико. Разбира се, съгражданите очакват изпълненията на хор "Петко Стайнов" и казанлъшките хорове, които се подготвили нова продукция. Съботният ден изцяло ще бъде посветен на музикалните произведения. Казанлъчани са винаги ревниви, малко шовинисти, но ще се радват и на концертната програма, която е подготвена от гостуващите хорове.

Желанието за по-добър живот на казанлъчани е нашата движеща сила

С тези думи завърши представянето на Отчета на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова тази вечер в препълнената Зала на Културно-инфо...

Получихте награда в категорията "Най-много инвестиции в туристическата инфраструктура през 2017 г." на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, с какво я заслужихте?

Оценката за нас е доста важна, тъй като в туристическа инфраструктура в Казанлък инвестираме вече шест години. Мога да кажа, че най-важното усилие беше създаването на Музея на розата, който е не само национална гордост, но и единственият в света музей, посветен на розата. Разбира се, ние го изпълнихме с държавно финансиране, но Музеят на фотографията, който също е единствен в България, направихме със собствен ресурс. Предоставихме собствени помещения и той вече една година работи. Набира изключително голяма сила не само като музей на артефактите, на свързани с историята на фотографията материали, но и като изложбена зала и галерия. Вече достатъчно сериозни имена направиха своите изложби и презентации в Музея на фотографията. Освен това средствата, които влагаме в туристическата инфраструктура в Долината на тракийските царе, са много значителни. Последната година реконструирахме и консервирахме две много красиви гробници в Долината - Хелвеция и Грифони, с нова приемна сграда за всички гробници в Долината, с което завършихме един комплекс от пет гробници заедно с Голяма Косматка, които са в много добър вид и ансамбъл за посещения от туристите. Така, че тези усилия, които правим със собствен и с външен ресурс, с европейско финансиране - както направихме гробниците, са достатъчно важни за туристическия поток. Ние оценяваме високо наградата и и считаме, че тя е абсолютно заслужена.

Какъв е общият размер на инвестициите в туризма?

Близо 5 милиона лева е общото вложение в туристическа инфраструктура през последната година и половина.

Какви най-сериозни предизвикателства предстоят пред Вас като кмет?

В Казанлък получиха в пъти по-високи сметки за вода

В пъти по-високи сметки за вода са получили жителите на кв. "Христо Ботев" в Казанлък. Според тях вина за това има ВиК дружеството в г...

Едно от тях е европейското председателство. Имаме два проекта, с които ще участваме, за да посрещнем гостите, които задължително ще посетят Казанлък и нашите обекти. Това е нашата голяма задача за 2018 г. - да представим Долината по най-добрия начин. Освен това, 2018-а година е юбилейна за нашия празник - 115 години от фестивала на розата и 50 години от избора на Царица "Роза" в Казанлък, 100 години от началото на лютиерството в нашия град, 140 години от Освобождението на Казанлък и на България, домакини сме на честването на 3-ти март. Предстоят ни достатъчно големи юбилейни събития, за които ще се погрижим да представят подобаващо България, Казанлък и нашата Долина.

Важните проблеми на общината, които са вече зад гърба Ви?

Те са свързани преди всичко с реконструкция на инфраструктура. През тази година започнахме изпълнението на един много голям проект за реконструкция на един от нашите жилищни квартали. Инвестицията е на стойност 5 млн. лв. с улици, осветление, междублокови пространства, видеонаблюдение. Имаме и още един голям проект, който е в ход - на стойност 9 млн. лв. за образователна инфраструктура. Това са пет училища в нашите населени места и три детски градини в града, които ще придобият съвсем нов облик. Финансирането за двата проекта е обезпечено със средства по Оперативна програма "Региони в растеж".

Кои са постиженията в управлението, които никой не може да Ви оспори?

О, нека това да преценят гражданите на Казанлък! Считам, че един от успехите през тази година е създаването на Техническия колеж - филиал на Техническия университет в София, и превръщането на Казанлък в академичен град. Считам, че това е един безспорен успех. Това дава на града ни огромни възможности в развитието му и задържането на младите хора, както и създаването на качествени кадри за нашата индустрия, която се развива изключително добре в сферата на машиностроенето и хидравликата. Считам, че това е постижение, което тепърва нашите съграждани ще оценяват високо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян