Нов фермерски пазар в Смолян с амбицията да стане редовен

6448
Нов фермерски пазар в Смолян с амбицията да стане редовен
Снимка: Анита Чолакова

Новият фepмepcĸи пaзap в Cмoлян вeчe e фaĸт, а амбицията на организаторите е да стане ежеседмичен. Haчaлoтo мy бeшe пocтaвeнo днec в обособено пространство зад cгpaдaтa нa oбщинa Cмoлян. Πpeдвapитeлнo yчacтиe бяхa зaявили 13 чoвeĸa, нo зa cъжaлeниe пpoгнoзaтa зa пpoливни дъждoвe и градушки oтĸaзa неколцина пpoизвoдитeли.

На откриването му присъстваха кметът на Смолян Николай Мелемов и зам.-кметът Марин Захариев, които пожелаха успех на начинанието. Кметът е убеден, че производителите ще бъдат активни и пазарът ще ги събере с многобройни ценители.

 „Това не е първият фермерски пазар. Денислав Костов, когато ръководеше фонд „Земеделие“, беше един от първите организатори през 2019-2020 г. Ние смятаме да го превърнем в традиционен – да се провежда всяка събота“, заяви организаторът Банко Кичуков, който е агроном по професия.

По думите му целта е да се срещнат производители и потребители. Всички са от Смолян и региона и предлагат продукция, която е собствено производство, с много високо качество.

На въпрос как оцеляват отговори, че е изключително трудно, като навсякъде в България – с много усилия, като самите граждани трябва да се погрижат за оцеляването си.

„Фермерският пазар е един шанс за производители и потребители. Искаме да дадем пример за можене. Много приказки се изприказваха през тия 32 години и мисля, че това е начинът - с работа и постоянство“, допълни Кичуков.

Той посочи, че фермерите имат нужда от подкрепа, като конкретно за този пазар е получил съдействие от кмета на Смолян Николай Мелемов и общинският съветник Стефан Бадев.

„Мисля, че за производителите помощта трябва да е на реално продадена продукция, а не както сега - на площ, за да имат стимул да излязат всички на светло. По телевизията се съобщава колко пари са изтекли в земеделието, но обикновеният човек, малкият производител това не може да го усети. Земеделието е отрасъл, който може да даде шанс на малки населени места да се развият, да предлагат качествени продукти и така да се съживят регионите“, посочи организаторът.

На събитието присъства и Георги Събев - парламентарен съветник в Европейския парламент по земеделие, развитие на селските райони и рибарство, бивш зам.-министър на земеделието, храните и горите в двата служебни кабинета м.г.

„Знам, че много усилия бяха вложени в организацията на този фермерски пазар и се радвам, че той стартира, въпреки прогнозите за неблагоприятни климатични условия. Поздравявам организаторите за това събитие. Това е първа стъпка, която ще се надгражда. Фермерските пазари са бъдещето на земеделските пазари както в България, така и в Европа. Както знаете, имаме Европейски зелен пакт или т.нар. Европейска зелена сделка, която стимулира съкращаването на връзката между производителите и крайните потребители. Радвам се, че и Смолян стъпва на сцената на областните градове, които организират и домакинстват такива фермерски пазари и ще представят продуктите на местни производители от различни сектори. Изключително се надявам тази традиция да се утвърди във времето и да достигне и до другите общински центрове“, коментира Георгиев.

Според него Смолян и Родопите имат много голям потенциал за целогодишен туризъм.

„Лятото става все по-силен сезон в допълнение на така познатия активен зимен сезон, а българите все повече търсят местни и регионални продукти. Когато посещават определено място, стават все по-любопитни какво се произвежда там, търсят автентичния вкус и фермерските пазари дават точно това, което той търси“, допълни съветникът в ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян