X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Очакват ГКПП Рудозем-Ксанти да е готов преди гърците да завършат пътя

8314
Очакват ГКПП Рудозем-Ксанти да е готов преди гърците да завършат пътя
Снимка: Анита Чолакова
Ако не излезе нещо непредвидено, можем да очакваме и е твърде вероятно ние да сме готови с граничния контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти преди гърците да завършат пътя от тяхна страна, заяви днес областният управител на Смолян Недялко Славов. Той покани местните журналисти да посетят строителната площадка на обекта, за да видят как върви проектът.

Попитан дали вече има инвестиционен интерес заради строителството на пункта, Славов отговори, че има индикации и стремежи най-вече у хората от Чепинци, които са собственици на терените край пътя, но реално към момента няма информация да се придвижва строителна документация за инвестиции, било то търговски или производствени обекти.

„Усещам, че все още неверието за отваряне на граничния пункт преобладава у хората и една от целите на посещението днес е да ви покажем напредъка и реалното състояние на обекта. Другата спекулация е, че едва ли не гърците ще ни изпреварят“, допълни той.

(Областният управител на Смолян Недялко Славов)

Припомняме, че след десетилетия усилия на много хора и множество процедури, на 24 януари 2020 година със символична първа копка областният управител отбеляза началото на строителните дейности по изграждане на обекта с национално значение ГКПП „Рудозем-Ксанти“.

Пунктът се изгражда по Проект „Подобряване на трансграничната достъпност“, (CrossBo), Програма ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция-България 2014-2020“. Партньори в проекта са EGNATIA ODOS S.A., Гърция и от българска страна – Агенция пътна инфраструктура и Областна администрация Смолян.

Общият размер на бюджета на проекта е 38 802 558,00 евро. Чрез осигуреното дофинансиране в размер на 18 445 744 лв. с постановление на МС от 18 декември 2019 г. отпаднаха всички финансови пречки за реализирането му.

Възложител е областната администрация в Смолян, а изпълнител е консорциумът „Партньори – Ксанти“ (с участници „Копекс и Ко“ ЕООД, „Агробилд““ ЕООД, „БГ Ленд Ко“ ООД и „СК – Варна 2007“ ЕООД). Самото строителство е на стойност малко над 17 млн. лева.

„Граничният пункт е разположен на площ около 70 декара, като 33 дка е територията за изграждане на подходния път, а 37 дка е самата площадка на пункта. Имаме отредени и шест декара за допълващи дейности  - техническа инфраструктура. Голяма част от подходния път е вече насипан, може да се видят габаритите и наклоните. Той е с ширина 10 метра, с банкети от по 1,5м, с три ленти, като двете са в посока Република Гърция, едната е за слизане от площадката. Наклонът е навсякъде не по-голям от 4%. Такова е и изискването, затова е необходимо да се направят завои. Самият пункт е предвиден за всички видове превози. С четири ленти за вход и четири за изход. Строителните дейности напредват по график и всъщност срокът за изпълнението на обекта е 365 дни. Стартирахме на 24-ти януари. Имахме няколко спирания на обекта заради обилни снеговалежи и невъзможност за строителни дейности. Така че към момента, ако всичко върви нормално, твърде вероятно е до края на месец февруари да приключим със строителството на граничния пункт. Кога ще бъде неговото отваряне е въпрос на политическо решение и степен на завършеност на другите участъци, включени в проекта. Необходимо условие е най-вече завършването на пътя от гръцка страна, тъй като от българска страна има достатъчно алтернативни маршрути. Строителството на отсечките, включени в нашия проект, според мен, не може да възпрепятства отварянето на пункта“, посочи Недялко Славов.

„Всички водостоци са готови - плочести и тръбни, всички отводнителни съоръжения са направени, всички изкопи са готови. Остава оформянето на бермите зад нас. Изпълнението върви в срок“, заяви инж. Стефан Соколов - изпълнителен директор на "БГ Ленд Ко" АД и представляващ обединението "Партньори Ксанти".

Той допълни, че според техния график в началото на октомври ще започнат изграждането на металната конструкция на пункта, която вече е готова.

 

 

„Чакаме фундаментите да наберат якост. Това, което виждате, е само малка част от излятия бетон. Всичко друго е под насипа. Изграждат се фундаментите на сградата. Ще бъдат заложени анкерните групи. Другата седмица ще се довърши бетонът и след разрешение от строителния надзор ще започнем монтажа на цялата метална конструкция“, добави инж. Соколов.

На въпрос кое ги е затруднило досега най-много той отговори, че това са подпочвени води, които не са били и не е могло да бъдат предвидени, докато не започнат изкопните работи.

„Дренирахме подпочвената вода, която извираше дори в най-сухо време, и вече е отведена към водостоците, за да не повлияе на качеството на настилките“, посочи той.

„Изпълнението на гръцкия проект трябваше да завърши през май месец тази година. Доколкото имам информация, срокът им е удължен до май месец 2021-ва. Знам, че бяха влезли в процедури по изменение на проекта заради мостовете, тъй като има много сериозни мостови съоръжения в техния проект, с голяма височина. Мисля, че на места са над 80 метра. Проектът им включва 11 моста и 3 тунела по цялата дължина на пътя от границата до Димарио. Това, което ние се опитваме от наша страна да направим, е да помогнем да осигурят средства, тъй като останаха от провеждането на обществената поръчка - с тях да обявят възлагането на строителство на пътя от Димарио до Меливия. Това е участък от около 10 километра и също е много сложен за изпълнение. Имам уверението, че до края на годината ще проведат търга и за тази отсечка“, каза Недялко Славов.

Той подчерта, че сега по гръцкия участък се работи, но прекъсването било за дълъг период по време на извънредното положение, като поводът за него бил изчакването да се промени проектът.

„Знаете, че за съжаление имат и два смъртни случая на обекта. Заради тези злополуки също е имало известно спиране“, посочи още областният управител.

Той уточни, че пътуващите в посока Гърция ще минават от дясно на сградата, която е на средата между лентите за вход и изход.

 

Обявиха офертите за обходен път на Рудозем към ГКПП Рудозем-Ксанти

Отворени са офертите за строителството на обходния път на град Рудозем и за инженеринг на виадукт по второкласния път Средногорци &ndas...

 

„Сградата се предвижда за граничен митнически контрол на двете държави. Има помещения и за гръцките служители на митническите и на граничните власти. Съгласно сключената спогодба между България и Гърция, всички бъдещи пунктове се проектират за контрол на едно гише. Давам като пример с Гоце Делчев, където първо се минава граничен контрол от българска страна, следва тунел и след 2 км е граничният контрол от гръцка страна. Тук ще бъде с едно спиране за паспортна проверка от българска страна, на следващата будка е контролът от гръцка страна. Тук фундаментите подсказват как ще бъдат разположени колоните за металните конструкции. Самата сграда е с разгъната площ около 900 кв. метра, където се предвиждат административните помещения за граничните и митническите власти, стаи за почивка и др. Покривната конструкция, която ще покрива сградите и лентите за вход и изход, е с площ 3330 кв. метра. Има площадка, предвидена за буферен паркинг, примерно за работещите на пункта и за тези, които желаят да отдъхнат. Извън сградата предстои строителство на хале за щателна митническа проверка“, допълни Славов.

На въпрос дали пътят между Асеновград и Смолян няма да се окаже иглени уши за пътуващите от и за Гърция областният управител отговори, че затова настоява да бъде изградена частична третата лента по този участък.

„Надявам се до края на годината да се обяви обществената поръчка за целта. Основният аргумент за изграждането на третата лента е най-вече граничният пункт. Нашите опасения са, че товарният трафик основно ще натовари основната пътна артерия от Асеновград до Смолян. Знаете, че предвиждаме трета лента в три участъка. Към нея добавяме и обходът на Чепеларе. Имаме уверението от Пътната агенция, че ще се обяви поръчка за тези три участъка и обхода на Чепеларе. Говорехме за първите копки на обхода на Чепеларе (четири на брой – б. р.), което за мен е абсолютно популистко, тъй като към онези моменти нито е имало разрешение за строеж, нито осигурено финансиране“, поясни Славов.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com