От Спешната помощ в Смолян: Често крият COVID-състояния и ходим необорудвани

2817
От Спешната помощ в Смолян: Често крият COVID-състояния и ходим необорудвани
Снимка: Анита Чолакова

Много често пациенти крият от нас температурни състояния и усложнена симптоматика, свързана с COVID, и много често попадаме в ситуация да отидем необорудвани. Имаме много случаи, в които не ни казват, че са с Ковид, но нямаме случай на отказ от домашно посещение, заяви д-р Чавдар Тарънски от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП).

"Сега сме обезпечени и откъм автомобилен парк, и откъм кадри. Снабдени сме с нови линейки, като във всеки филиал, дори най-малкия, имаме поне по два автомобила. В по-големите са три - оборудвани, екипирани с най-новото ниво на оборудване. Надяваме се всичко да е наред и да има по-малко болни хора", пожела д-р Тарънски.

Кои хора не могат да се заразят с COVID-19?

Колкото и непознат да е новият вирус COVID-19, вече се появяват и първите положителни заключения на специалистите. Те са свързани с про...

По думите му е много важно, когато се обадят за спешна помощ, хората да дават по-подробна информация.

"Когато осъществяваме връзка с тях, настояваме за повече подробности, за да знаем какъв екип да изпратим. Когато състоянието е тежко, изпращаме реанимационен екип - лекар, сестра и шофьор", допълни той.

Ръководителят на общинската болница в Девин Радка Грозданова коментира, че на малките болници им е много трудно и при тях се усеща най-сериозно тежкият кадрови дефицит.

"Болницата в Девин имаме пулмолог, анестезиолог и лекар без специалност. Това е екипът, който е сформиран от май месец и оттогава до днес лекува пациенти с COVID-19. В момента сме определили 15 легла за такива пациенти. Имаме възможности за повече легла, но кадровата осигуреност това предполага. Не можем да обслужваме повече от 15-20 пациенти. Юли месец са преминали 18 пациенти през това отделение и този екип се е справил. Справят се, но са изморени вече", обобщи Грозданова.

Доц. Мангъров държи на своето: Всеки ден ходя в COVID отделението. Да се фотографирам ли трябва?

Началникът на Детското отделение в столичната Инфекциозна болница - доц. Атанас Мангъров, продължава да твърди, че е влизал в COVID-сек...

Тя посочи, че в момента са мобилизирани да се справят с тежката ситуация и не е време да се обсъждат другите сериозни проблеми.

"Това ще го оставим на следващ етап. Сега сме поели отговорността да помогнем с каквото можем, пациентите да се чувстват спокойни и от тези региони.  Приемаме тези, които може да се лекуват при нас, а по-тежките привеждаме за хоспитализация в областната болница", допълни тя.

Управителят на общинската болница в Златоград д-р Любомир Личев каза, че проблемите ѝ не се различават от тези на Девин и Мадан.

"Епидемиологичната обстановка е малко по-спокойна от миналата седмица. Имаме достатъчно лекарства, дезинфектанти, предпазни облекла. Обезпокоително е, че нашият персонал е ограничен. Ограничен е дотолкова, доколкото част от този персонал, който обслужва COVID-отделението, вече имаме и болни. Имаме един лекар, който е положителен на Ковид-19 и е на домашно лечение.  Три от сестрите също са болни - две са на домашно лечение, а една е положителна и се лекува в самото наше отделение.  Имахме и санитарка, която беше положителна. Вече е здрава, ще спазва карантината и ще дойде", обясни той.

Негово е предложението да се отправи искане до Надзорния съвет НЗОК да допусне специалистите по вътрешни болести да лекуват и COVID-19. Счита се, че по този начин по-адекватно ще се отговори на потребностите на лечебните заведения в област Смолян.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян