Скандал с позлатяване на църква стигна до министъра на културата (СНИМКИ)

4719
Скандал с позлатяване на църква стигна до министъра на културата (СНИМКИ)
Снимка: Храм "Успение Богородично" - Златоград

Без одобрение е започнало обмазване с шлагметал (материал за позлатяване – б.р.) на иконостаса и част от проскинитариите в църквата "Св. Успение Богородично". Намесите в интериора на храма са извършени в нарушение на Закона за културното наследство, без съгласуване, от непрофесионални реставратори и без писмено уведомление на община Златоград и Министерство на културата, заявява министър Кръстю Кръстев в отговор на депутатски въпрос.

Предистория и детайли

Скандалът още отпреди месец разтърси местната общност. В няколко фейсбук страници на Златоград се водят обширни дискусии по темата. Нападки срещу отец Виктор Христев валят от много страни. Винят го не само за неразрешения ремонт, а също, че изнасял икони от църквата. Той отрича това да е вярно. Казва, че са измислици и клевети. Вече е отворена за петиция за отстраняване на отец Виктор Христев от храмовете в Златоград.

Народният представител Даниел Проданов заявява, че местни жители го сигнализирали за изключително притеснителни случаи и процеси след встъпването в длъжност на отец Виктор Христев от Пловдивската света митрополия. "Става дума както за стопанисването на църковното имущество (включително за липсващо такова), така и за това, че храмът на практика е затворен през по-голямата част от времето", допълва Проданов.

По информация на министъра въпросният храм е художествен паметник на културата с категория "местно" значение. Имотът и църковната сграда са частна собственост на църквата "Св. Георги" – Златоград. Двете църкви са на подчинение на Пловдивската митрополия.

В края на септември началникът на РУ-МВР в Златоград гл. инспектор Дичо Беширов е уведомил Министерство на културата за получен при тях сигнал за намеса в храм "Успение Богородично" в Златоград. В него е посочено, че в църквата се извършва несъгласувана с Министерството на културата реставрация на иконите, като рамките на същите се обработват със златист шлагметал.

Месец по-късно шефът на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" е поискал информация от НИНКН и Пловдивската митрополия дали има съгласувана документация по извършващата се в храма реставрация. От Националния институт за недвижимо културно наследство отговорили (НИНКН), че такива данни нямат.

Последвала проверка от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство - Пловдив и Общинската администрация в Златоград, която потвърждава нарушенията в сигнала.

От кмета на Златоград е изискано да назначи комисия в състав, който се изисква по закон, когато има обстоятелства, застрашаващи недвижима културна ценност от увреждане или разрушаване. Нейна задача е да установи състоянието на недвижимата културна ценност, вида и обема на необходимите консервационно- реставрационни и ремонтни работи.

Въпросната комисия вече е провела своето първо заседание на 5-ти декември, когато са поискани допълнителни документи, експертизи и становища, относно извършените нерегламентираните консервационно-реставрационни и ремонтни дейности в храм "Успение Богородично". Комисията трябва да приключи работата си до края на тази седмица. От своя страна кметът на общината след това трябва да издаде заповед, с която да задължи Църковното настоятелство на храма да извърши в определен срок необходимите укрепителни, консервационни, реставрационни и ремонтни дейности.

Още от Златоград: 

Кметът на Златоград предлага да се завишат праговете за пряко възлагане

Кметът на Златоград поиска да махнат ДДС върху цената на водата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян