Смолян достигна всички пикове на пандемията

3427
Смолян достигна всички пикове на пандемията
Снимка: Pexels

За съжаление през тази седмица регистрираме най-лошите показатели от началото на пандемията в Смолянска област, заяви пред журналисти д-р Мими Кубатева – шеф на Регионалната здравна инспекция.

„14-дневната заболяемост е 713,8 на сто хиляди. През втората вълна, ноември-декември месец, рекордът беше от 288 на сто хиляди в периода 7-13 декември. Регистрирахме и най-високият брой позитивни за един ден. На 23 март броят им беше 92. На седмична база също регистрираме най-висок брой. В последната седмица те са 398, докато през есента рекордът е бил 167 в периода 30.11-6.12.2020 г. Броят на новите хоспитализирани тази седмица е 100. Толкова много пациенти за една седмица също не е регистриран досега. Общият брой хоспитализираните е 198 и също бележи първо място от началото на епидемията. За сравнение през ноември-декември най-високият общ брой хоспитализирани е бил 102-ма. Сега почти се удвоява. Натискът върху болничните заведения е сериозен. Броят на леглата е увеличен неколкократно през този месец. Към вчерашна дата леглата са 210 общо, като 10 от тях са за интензивни грижи“ поясни д-р Кубатева.

Увеличени са с 62 200 дка горите в ЮЦДП - Смолян

Горите на територията на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян се увеличиха с 62 200 декара. Причина за това е промяна н...

Днес в областната болница с още 20 се увеличават леглата и те стават 140 на брой. В МБАЛ Златоград от 20 леглата стават 40, в МБАЛ Мадан от 18 стават 30, в МБАЛ Девин от 20 стават 25.

„Засега болниците с много усилия се справят, но вече са на предела. Заетостта на леглата е около 90-95% миналата седмица, като за Девин почти ежедневно са на 100% заети. За съжаление тази седмица започваме с висок брой новорегистрирани. Вчера имаме 85 позитивни, което не ни обнадеждава. Нашата прогноза е, че минимум още 2  седмици ще имаме висок брой новорегистрирани в областта“, посочи шефката на РЗИ.

От утре (сряда, 31-ви март) РЗИ отваря ваксинирането в зелен коридор. Всички, които искат да поставят ваксина Астра Зенека, без значение възраст и в коя фаза попадат, могат да го направят.

„В момента в електронната система могат да се правят записвания само за Астра Зенека. Тези, които се записват за Пфайзер, трябва да знаят, че никак не е сигурно. Трябва да се свържат с имунизационния кабинет, за да получат актуална информация. Обръщам се към възрастните хора над 65 години – нека се възползват и да дойдат в кабинета, за да бъдат ваксинирани“, призова д-р Кубатева.

Шефът на СЗО настоява за по-задълбочена проверка на теорията за изтичането на Covid от лаборатория

Шефът на Световната здравна организация призова във вторник разследващите произхода на пандемията COVID-19 да се задълбочат в теория за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com