Столичанин купи бетонно чудовище в центъра на Смолян, а Юлиян Инджов - сградата до него

40604
Столичанин купи бетонно чудовище в центъра на Смолян, а Юлиян Инджов - сградата до него
Снимка: Анита Чолакова

Софиянецът Симеон Борисов купи фирмата на йорданеца Зиад Шаммари „Международна компания за хотели и туризъм Хотел“ ЕООД, а с нея и бетонния скелет в центъра на Смолян. Собственикът на „ИСА 2000“ Юлиян Инджов от Смолян, който е и съдружник във футболния клуб ЦСКА, пък придоби цялата сграда на ДЗИ, намираща се непосредствено до многоетажната недовършена постройка.

Сделките са финализирани. В Имотния регистър на 24-ти юни е вписана покупко-продажбата между "ИСА 2000" и „ДЗИ – Животозастраховане“ ЕАД за седем обекта с обща площ 3 303 кв. метра. 

(Незавършената сграда е вече собственост на Симеон Борисов, а достроената до нея, по-ниската, е придобита от Юлиян Инджов)

 

Със софиянеца – за фирмата, чиято собственост е многоетажната постройка до болницата, информация е подадена за вписване в Търговския регистър с вчерашна дата. Купувач е „Сигео“ ЕООД – София, еднолична собственост на Борисов. Предметът му на дейност е консултации за покупко-продажба на недвижими имоти.

Договорът между страните е подписан вчера - 8-ми юли 2021 г. С него Зиад Шаммари продава 50-те дружествени дяла на „Международна компания хотели и туризъм“ с номинал 100 лева всеки.

Продавачът е декларирал, че дяловете нямат тежести, не са залагани, върху тях няма наложени запор или възбрана. А продажната цена е уговорена в анекс към договора, който не е публичен.

(Маркираната в синьо е 16-етажната постройка, а в жълто до нея е сградата, която продаде ДЗИ)

Справка в базата данни на фирмения регистър „Дакси“ сочи, че на адреса, на който е вписано „Сигео“ ЕООД, се водят и други над 27 компании, повечето от които също консултантски. Сред тях е и адвокатска кантора „Шопов и Янков“, като съдружникът в нея адв. Николай Шопов е смолянчанин. Именно той е бил упълномощен да внесе комплектът документи за сделката за вписване в Търговския регистър.

Справка в Имотния регистър пък сочи, че върху многоетажната сграда, собственост на същата международна комания, все още са наложени три възбрани. Едната е от община Смолян, тъй като досегашното дружество на йорданеца дължи на местната управа около 70 000 лева към днешна дата. Другите две са от НАП – Смолян и НАП - Пазарджик. За тях обаче няма доказателства доколко са актуални, макар да не е променен документът, тъй като фирмата „Международна компания хотели и туризъм Хотел“ ЕООД не фигурира вече сред длъжниците на НАП.

Допреди половин година то дължеше на държавата 241 576 лева. 

Фирмата на йорданеца бе замръзнала от 2016 година, когато е вписан последният учредителен акт със собственик и управител Зиад Шаммари. В последните дни в Търговския регистър са внесени всички пропуснати за вписване годишни финансови отчети, както и протоколи за петте години – от 2015 г. насам, в които дружеството не упражнява никаква дейност.

Възбраната върху сградата е наложена на 18-ти ноември м.г. от частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски за дълга на община Смолян. Отделно от това има възбрана и от НАП-Пазарджик. Тя е върху два имота. Единият е с предназначение за хотел, с площ 983 квадратни метра. Вторият е за хангар, депо и гараж, с площ 895 квадрата.

 

Когато пустеещата сграда бе само на четири етажа, бе собственост на община Смолян. През 2005 г. кметът  тогава Данчо Киряков я обяви на търг и я купи йорданецът Мохамад Наджар. През 2009 г. гръмна новината, че собственикът на хотел „Абир“ (сега „Здравец“ – б.а.) във Велинград Мохамад Наджар ще бъде експулсиран от България заради проповядване на радикален ислям. Задържан бе от ДАНС и отведен в Дома за временно настаняване на пълнолетни чужденци.

Община Смолян и НАП запорираха 13-етажна сграда, свързана преди време с арестуван заради радикален ислям (СНИМКИ)

Възбрана върху бетонното чудовище в центъра на Смолян наложиха община Смолян и Националната агенция за приходите (НАП), става ясно от с...

Има период между 2008 и 2011-та година, когато съдружници във фирмата са Наджар и неговите сънародници Анас Анани и Ахмад Хурани. През 2014-та дружеството е продадено на Шаммари за 5 000 лева.

Проектът бе за 16-етажна сграда с обща застроена площ от 32 000 кв. м. разгъната застроена площ и хеликоптерна площадка, казино, търговски център, ресторанти, барове. На покрива на сградата се планираше да има басейн. Първоначално говореше за инвестиция от около 10 млн. долара.

При покупката му Наджар обяви, че е избрал Смолян, защото съчетава “чист въздух, планини, пещери, геотермални извори, ниска престъпност, възможности за каране на ски и ловен туризъм”.

След като получи разрешение за строеж, я надстрои, но нито той, нито следващите собственици реализираха тези инвестиционни намерения докрай. 

Местните жители и до днес се гневят на стърчащото във висините бетонно чудовище. Припомняме, че в сградата преди години намериха смъртта си двама души, а многоетажната постройка не само грози целият град, но е и опасна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян