В съда: Падна санкцията върху поръчката за ГКПП Рудозем-Ксанти

3954
В съда: Падна санкцията върху поръчката за ГКПП Рудозем-Ксанти
Снимка: Анита Чолакова

Административният съд в Смолян отмени корекцията по проекта за изграждане на граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти.

Санкцията от 5% върху 2 537 608 евро (каквата е стойността на съфинансиранетопо европрограмата) бе наложена от зам.-регионалния министър и ръководител на националния орган на програмата „Интеррег V-А Гърция - България“.

Президентът: Ще направя всичко възможно гръцката страна да изпълни ангажиментите си за по-бързо отваряне на ГКПП Рудозем-Ксанти

Перспективите пред област Смолян могат успешно да се реализират, ако в региона се създават предпоставки за развитие на комуникационни в...

Санкцията на практика е близо 127 000 лева и не представлява 5% от общата стойност на възложената обществена поръчка (малко над 17 млн. лв.).  

Като причина за нея зам.министърът е посочил, че не е осигурена конкурентност и че методиката за избор на изпълнител допуска субективност при оценка на предложенията.

Възложител на поръчката е областният управител на Смолян, а изпълнител е консорциум „Партньори Ксанти“ (между фирмите „Копекс и Ко“, „Агробилд“, „БГ Ленд Ко“ и „СК - Варна 2007“). Проектът е вече изпълнен.

Пред съда областният управител изразил становище, че предвид сложността на подлежащите на изпълнение строително-монтажни работи и техния обхват, необходимостта от защита не само на обществения, но и на националния интерес, критериите за подбор са целели да обезпечат в максимална степен подбора на изпълнител, който може да гарантира високо качество на изпълнение на проекта.

Гърците обявиха конкурс за подход към ГКПП "Рудозем-Ксанти"

Конкурс за втората важна отсечка на тяхна територия, която свързва Ксанти с българската граница и ГКПП „Рудозем-Ксанти“, об...

Според него изискванията за общ брой работници със съответен профил, които да участват при изпълнението на дейностите, напълно кореспондира с обема и спецификата на възлаганите дейности. Категоричен е, че липсва ограничаване на конкуренцията и причиняване на вреда. Също така, че условията по процедурата по никакъв начин не са повлияли на волята за участие в обществената поръчка.

Председателят на Административния съд Игнат Колчев, видно от решението, е приел доводите на областния управител и е постановил отмяна на санкцията.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е осъдено да плати на областната администрация в Смолян деловодни разноски в производството на стойност 2 320 лева. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян