Легендарният Пети пехотен Дунавски полк оживява на страниците на юбилейно издание

1102
Легендарният Пети пехотен Дунавски полк оживява на страниците на юбилейно издание
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев
Наскоро излезе от печат дълго чаканото ново издание на Регионален исторически музей – Русе „ЗА ПОЧЕСТ II. Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1915 – 1918 г.“. Автор на фотодокументалния албум, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война, е Мариана Димитрова, уредник в отдел „Нова история“ на музея. Книгата се издава с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната.

През Първата световна война са заснети уникални фотографии, чието излъчване силно въздейства и през XXI век. В настоящото издание е представена част от колекцията на Регионален исторически музей - Русе от снимки, фотоалбуми, войнишки писма и пощенски картички от фронта, които са запечатали мигове от бойния път и всекидневието на офицери и войници от Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия. Над 200 от тях се публикуват за първи път като свидетелство от първо лице за изпълненото с подвизи и героизъм военно време, но и с жертви, лишения и почернени човешки съдби.

Немски приятели от провинция Баден-Вюртемберг посетиха Русе

Делегация, начело с държавния съветник в правителството на провинция Баден-Вюртемберг, Германия, Гизела Ерлер гостува на кмета на Общин...

Пети пехотен дунавски полк е формиран под името Пети пеши дунавски полк с указ №41 от 12 октомври 1884 г. с щаб в Русе. В състава на полка са формираните след Освобождението дружини от Българската земска войска. Това са 19-а Шуменска пеша дружина, Русчушката 23-а пеша дружина и Силистренската 24-а пеша дружина. Те влизат в мирновременния състав на полка, а 4-та дружина е във военновременния щат. За първи командир на полка е назначен руският офицер подполковник Феодоров. До Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г. висшият команден състав на полка се състои от руски офицери, които са изтеглени след този смел акт на България от руското правителство.

През Сръбско-българската война (1885 г.) полкът се под командва от капитан Андрей Блъсков. Легендарният полк се прославя с отбраната на Видинската крепост. През Балканските войни полкът воюва на софийско-нишкото оперативно направление срещу Втора сръбска армия. В Междусъюзническата война (1913 г.) полкът е в състава на Първа българска армия, а от 22 юни – в Трета българска армия. Пре Първата световна война (1915-1918 г.) е в състава на Втора българска армия, с командир генерал Георги Тодоров. Води сражения срещу сърбите при Страцин, Куманово и Гниляне.

Участва в тежките боеве срещу войските на Антантата при Криволак, завоя на р. Черна, Добро поле, Яребична. След Солунското примирие на 2 октомври 1918 г. полкът е реорганизиран в дружина до 1928 г., когато отново възкръсва. Според Ньойския мирен договор до 1935 г. полкът носи названието дружина. През Втората световна война (1941-1945 г. ) е част от 5-а пехотна дунавска дивизия и се командва от полковник Васил Тодоров. От 1941 г. до 1944 г. е на т.нар. Прикриващ фронт. Участва в боевете за Царево село, Щип, Велес, Пехчево, Берово, връх Буковик. В състава му е влизала и Севлиевската гвардейска рота.

На пл. „Батенберг” в Русе е издигнат монумент в памет на падналите в Сръбско-българската война войници и офицери от Пети пехотен дунавски полк. Тук в началото на ХХ век са се провеждали тържествени войскови паради.

ТЕЦ - Русе се преориентира в употребяваното гориво

През следващата година в „Топлофикация Русе” ЕАД въглищата ще останат само 50% от общия микс използвани горива. Другата пол...

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители