Откриват Центъра за деца с аутизъм в Плевен, който беше разбит от вандали през август

1082
Откриват Центъра за деца с аутизъм в Плевен, който беше разбит от вандали през август
Снимка: фейсбук страница на Център за работа с деца "Аутизъм днес"- гр. Плевен
Първият в Северна България Център за деца с аутизъм ще бъде открит официално в Плевен утре, 19 октомври. Инициативата за създаването му е на Сдружение „Аутизъм Днес” и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“. Центърът е в бившия дом за деца, лишени от родителски грижи „Детелина“ в плевенския квартал „Сторгозия“. Сградата е предоставена безвъзмездно от Община Плевен.

„Успяхме въпреки двата вандалски акта през август“, пишат във Facebook страницата си създателите на центъра.

Какво се случва със страдащите от аутизъм в България, когато останат сами?

Най-големият страх на майката на дете с аутизъм е: "Какво ще стане когато мен няма да ме има, защото докато съм аз активна, всичко е на...

В нощта срещу 25 август т.г. неизвестни тогава вандали разбиха складово помещение от сградата и с необяснима ярост унищожиха цялото оборудване вътре - перални машини, гардероби, шкафчета, маси и столове. Имаше следи от използвани брадви и чукове. Седмица по-късно охраната там залови посред бял ден двама тийнейджъри - 15-годишно момиче и 16-годишно момче, след като разбили входната врата на складово помещение в необитаемата част от сградата.

Двете вандалски акта в детския център потресоха плевенчани и социалната мрежа Facebook бе залята от коментари на възмутени потребители.

В началото на септември полицията разкри извършителите на първия погром - две момчета на 16 г. и 17 г. и едно момиче на 16 г. В присъствието на инспектори от детска педагогическа стая са били проведени беседи с младежите, които са направили самопризнания за извършеното. Те са привлечени като обвиняеми по образуваното досъдебно производство и им е взета мярка „подписка под надзор на родител“, съобщи тогава Областната дирекция на МВР.

"Сдружение „Аутизъм Днес” и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ са създадени от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, публични фигури и родители на деца с разстройство от аутистичния спектър. Дейностите на организациите ни включват създаване на професионално общество от висококвалифицирани специалисти, които да работят терапевтично, спазвайки световните стандарти по световно наложени терапевтични методи за работа с деца с разстройство от аутистичния спектър, информационни кампании и с изграждането на центрове за работа с деца с разстройство от аутистичния спектър, за да повишим качеството на живот на децата с разстройство от аутистичния спектър в България и техните семейства. На 29 септември 2015 г. успяхме да открием първия център по приложен поведенчески анализ за работа с деца с разстройство от аутистичния спектър в София, кв. „Горубляне“, в сграда, предоставена от Столична община. Центърът беше лично открит от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, а в него обучихме и сертифицирахме първите поведенчески технолози в България и сертифицирахме първите сензорни терапевти. През ноември 2017 г, открихме и втория ни център за деца с аутизъм - в читалище „Витоша“ в кв. Бъкстон - с високопрофесионален екип от специалисти - ерготерапевти, логопеди, психолози, поведенчески технолози. За да имат шанс за по-високо качество на живот на деца с разстройство от аутистичния спектър и техните семействата извън София през юни т.г. започнахме кампания за изграждане на Центъра за деца с аутизъм за Северна България“, пише още във Facebook страницата на новия детски център в Плевен.

Системата за видеонаблюдание в Плевен ще поддържа „черен“ списък с автомобилни номера

Системата за видеонаблюдение в Плевен, която трябва да бъде завършена до края на годината, е от ново технологично поколение. Тя ще има ...

На официалното откриване са поканени зам.- министътърът на образованието Деница Сачева, кметът на Плевен Георг Спартански, дарители, подпомогнали ремонта на сградата, и приятели на каузата на фондацията и сдружението.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители